2023 szeptember 27. szerda
KezdőlapKözéletKalocsán is megmozdult valami az oktatásért...

Kalocsán is megmozdult valami az oktatásért…

Péntek este 18 órakor csendes, gyertyás, politikamentes demonstrációt tartottak kalocsai szülők.

A szervezők a „Tanítók” lángnyelv szobornál vártak mindenkit egy-egy gyertyával.

Ezzel szeretnék kifejezni szolidaritásukat a megfenyegetett, vagy már kirúgott pedagógusokért, emellett ezzel hívnák fel a figyelmet a közoktatás szörnyű állapotára – állt a közösségi médiában kiadott közleményükben.

Mint az köztudott, szeptember 5-től az oktatásban országszerte újabb sztrájk indult, majd ezt polgári engedetlenségi hullám követte. Ennek oka, hogy hiába tárgyaltak a szakszervezetek egy éve a döntéshozókkal, hiába írtak számtalan nyílt levelet világos követelésekkel, érdemi választ nem kaptak sem a tanárok, sem az őket képviselő szakszervezetek.

A tiltakozási hullámot az gyorsította fel, hogy rendkívüli felmentéssel megszüntették több tanár munkaviszonyát a budapesti Kölcsey Gimnáziumból, mert sztrájkolni mertek. Először a gimnázium előtt álltak ki szülők, tanulók és tanárok a kirúgott pedagógusokért. Ez az összefogás néhány nap alatt országos megmozdulássá érett.

Hídfoglalás és élőláncos demonstráció után október 5-én az elmúlt évek legnagyobb tüntetésén, mintegy 40.000 résztvevővel együtt álltak ki az emberek az oktatás és az oktatási dolgozók jövőjéért a Kossuth téren.

Kossuth téri tüntetés

Nos mik is a pedagógusok követelései:

Béremelés: a kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését, azt azonban továbbra sem tudni, mikor érkezhet meg ez a pénz, ráadásul az az alap erre lehetőséget sem ad.

Munkaterhek csökkentése: egy tanárnak 22-26 kötelező tanórája van egy héten, ennek a csökkentését követelik a tanárok. Ráadásul nem számít, hogy 22 vagy 26 tanórát tart meg valaki, ugyanannyi fizetés jár érte.

Sztrájkjog visszaállítása: a pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Az újabb konfliktust ugyanis az robbantotta ki, hogy február 11-én a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva elfogadott egy rendeletet, ami előírta a tanárok sztrájkja idején az elégséges szolgáltatásokat, ebből később törvény is lett. A probléma az, hogy a törvény olyan szabályokat írt elő a sztrájkra, ami szerint meg kell tartani a legtöbb órát, biztosítani kell a gyerekfelügyelet, így a munkabeszüntetés értelmetlen és a társadalom számára láthatatlanná válik.

A kirúgott kölcseys tanárok visszahelyezése, ne rúgjanak ki több tanárt: A Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát nemrégen azért rúgta ki a tankerület, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A tanárok szeretnék elérni, hogy senkit ne menesszenek állásából azért, mert tiltakozik a közoktatás problémái ellen.

A tüntetők az egész Margit hídat ellepték

Kalocsán a mintegy 200 fő némán sokáig csak némán állt, elhelyezte a szolidaritás gyertyáit, de a csendet egyszer csak megtörte egy érces hang és felhangzottak József Attila szavai :

„Én nem fogom be pörös számat. A tudásnak teszek panaszt.”

Ez egy lökést adhatott az összegyűlteknek, mert utána közösen elénekelték Koncz Zsuzsa: Ha én rózsa volnék című dalát, ami szövege miatt hosszú idő óta az ellenállás, a kiállás nemzeti dala.

Azóta minden nap kapjuk az újabb és újabb híreket, hol, melyik intézményekben, városokban vannak újabb demonstrációk.

A Tanítanék Mozgalom, aki kezdetektől a pedagógusok törekvéseinek egyik legnagyobb támogatója, folyamatosan frissíti a térképet, ahol bemutatják, hol vannak azok az intézmények és azok a tanárok, akik kiállnak a követeléseik mellett !

Erre most Kalocsa is végre felkerül………

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek