2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözélet„Kinek mit intézett a kormánya”

„Kinek mit intézett a kormánya”

Muszáj cinikusan kezdeni…

Szóval ott tartunk, hogy a választásnak ugyan vége, de mégis „kígyók kígyóznak” a gáz és/vagy villany szolgáltató ügyfélszolgálati irodája előtt… Az energia árak megemelkedése óta ez a látvány nem egyszeri. „Kinek mit intézett a kormánya”…

Nem vállalkozunk arra, hogy a világpolitika óceánjába megmártózzunk, hogy a nyílt óceán háborgó hullámai és áramlatai közepette kiismerjük a dolgok menetét, de ettől még nagyon egyszerű megállapításokat lehet tenni.

Az, hogy 2022-ben az jelentse a kihívást egy ország, és az emberek számára, hogy miképp oldják meg az energia igényükből fakadó feladataikat, az nem azt jelenti, hogy a dolgok helyes irányba mennek. Persze lehet mondani, hogy háború van, hogy szankciók vannak érvényben, és ezek visszafelé sültek el. Lehet, hogy ez még igaz is. De ettől még energia válság van, infláció és egy sor olyan dolog melyről nem volt szó.

A dolog természeténél fogva túlnyúlik az aktuálpolitika, a pártkérdések, a kormány és ellenzék szűkös keretén mely oly sok önjelölt szakértőt adott már az országnak. Ezt a feladatot nem lehet megoldani a facebook kommentszekciójában egy poszt alatt, és nem lesz elegendő egy megszervezett tüntetés, ahol a szervezők kedélyesen megveregetik önmaguk vállát ezzel jelezve a jól elvégzett munka elismerését. Ez a jelenség komoly, és mély strukturális problémákat jelent.

2022-ben vagyunk,

  • amikor a James Webb űrtávcső soha nem látott mélységeit kutatja az univerzumnak
  • amikor a LIGO és a Virgo obszervatórium a téridő legapróbb fodrozódásait detektálja
  • amikor a CERN nagy hadron ütköztetője az LHC, az anyag mélységeit tarja fel
  • amikor a mesterséges intelligencia kutatás már valóság
  • amikor a hálózat kutatással járványokat sikerül megfékezni

de mégsem tudjuk megoldani azt, hogy az energia ellátása a világnak stabil, fenntartható és kiszámítható legyen. Legalábbis olyannyira, hogy az iskolákban újra járhassanak melegendi a rosszabbul teljesítő diákok.

A háború nem emiatt rossz és elitélendő! A háború rossz mert emberek halnak meg. Az erőszak nem lehet megoldás. Láthatjuk, érezhetjük, tapasztalhatjuk, hogy akinek semmi köze ehhez az csak a rövidebbet húzza…De a világpolitika óceánja veszélyes terep.

A magyar tengert viszont ismerjük. Ebben a vonatkozásban minden kétséget kizáróan ki lehet jelenti, hogy a mai állapotokat figyelembe véve, a választott vezetők nem végzik el azt a feladatot ami számukra ki van szabva. A törvényhozó és a végrehajtó hatalom feladata, hogy minden körülmények között biztosítsák az emberek békéjét, megélhetését és biztonságát. Az elszabaduló árak, az infláció, és az energiaválság hatására viszont sok embernél ezek mindegyike sérül.

Nehéz tél elé nézünk több szempontból is. De a legnehezebb talán az lesz, hogy önmagunkkal nézzünk szembe. A fentebb hozott példák – az emberi teljesítmény nagyszerűségére – abban közösek, hogy a legjobb emberek dolgoznak egy célért, melyek mindenkitől megkövetelik az áldozatot. A siker viszont soha nem kizárólagos, a siker mindig az egész emberiségé.

Ezek a teljesítmények csak úgy valósulnak meg, hogy a legjobbak dolgoznak rajta…

Ilyen szemüvegen keresztül egyszerűnek tűnik megválaszolni, hogy a politikának nevezett szakmát, vajon a legjobbak végzik-e?

És még egyszerűbb megválaszolni, hogy kik adnak nekik erre felhatalmazást…

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek