2023 október 1. vasárnap
KezdőlapKözéletAz állami tűzifa program elindult

Az állami tűzifa program elindult

Ja, hogy nem is olyan olcsó, meg nem is lehet vele idén fűteni?

Hurrá! Elindult a hatósági áras tűzifaprogram! Minden gondunk megoldódott erre a fűtési szezonra! Vagy mégsem? Mennyi az annyi? S lehet-e fűteni ezzel a fával már a hamarosan, október 15-én kezdődő fűtési szezonban?

A hatósági áras tűzifaprogram, aminek értelmében háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben lehet kedvezményes áron tüzelőt vásárolni az ország 152 értékesítési pontján (A 10 köbmétert több részletben is meg lehet venni). Egy erdei köbméter 1x1x1,7 méteres farakás, melynek ára keményfa esetén 30 ezer, puhafa és fenyő esetén 19 ezer forint. Mázsára nem lehet pontosan becsülni, hiszen attól függ, milyen fajta és mennyire vizes a fa, körülbelül 10-13 mázsa lehet az egy erdei köbméter. Kalocsa és környéke településeinek lakossága a Gemenci Erdő és Vadgazdasági Zrt.-től és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-től vásárolhatják meg ezt a tüzifát, például Hajós, Sükösd, Dusnok, Solt, Császártöltés telephelyeken. A szállítást a vevőnek kell megoldani, érdeklődésünkre elhangzott a 10 ezer Ft/m3, a 200 – 300 Ft/km ár is. Sőt az is, hogy a 10 köbméter nem lehet csak keményfa, hanem fele-fele. Sőt az is, hogy pillanatnyilag csak puhafát tudnak adni…

Az agrárminiszter a hatósági áras tűzifa-program kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak ez a rendkívüli intézkedése az energia- és gázválság ellensúlyozására, a magyar családok rezsicsökkentésére irányul, s hogy ezzel nagyon sokan ki fogják tudni váltani a gázfűtést. „Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit.”

Ízlelgessük ezen utóbbi mondatot. Agrárminiszterünk valószínűleg nem olyan vidéken élte az életét, ahol a családok már tavasszal, de legkésőbb nyár közepéig megvásárolták a tűzifát (mely már gyakran előző évi vágás volt, de akár télvégi, rügyfakadás előtti vágás), ami a kereskedőnél száradt már hónapokig, utána még a családi ház udvarán vagy szelős fáskamrában a fűtési szezonig, hogy biztonságosan és jól lehessen fűteni vele. Ugyanis a frissen vágott vizes fa nem alkalmas fűtésre. Az csak „bűzölög” – mondták a régi öregek. Tönkreteszi a kályhát, a cserépkályhának egyenesen az ellensége, a kéményekben pedig kátránylerakódást okoz, ami elzárhatja a füst útját, veszélyeztetve a házban lakók életét.

Azzal a fával, amit most vágnak ki az erdészetek, nem tud a lakosság fűteni.

Aztán, ha kicsit számolunk, hogy mennyibe is fog kerülni az a tűzifa, amivel majd csak jövőre lehet fűteni? Ha a keményfát vesszük alapul, egyszer 30 ezer köbmétere. Egy családi ház (szülők, gyerekek, több helyiség) fűtéséhez egy szerzonra átlagban 70 mázsával számolhatunk, az egyszerűbb számolás érdekében ezt vegyük 7 köbméternek. Az 210 ezer forint. Ehhez jön még a házhoz szállítás költsége, kb. 70 ezer az egyik fuvarozó cég ajánlata szerint. Azt ne is számoljuk, hogy előtte elmentünk egyszer az erdőgazdaság telephelyére mondjuk autóval, megrendelni, befizetni, merthogy egyelőre csak az igényeket fogadják, és később küldik az értesítést, hogy mikor és hol lehet átvenni. Azt is mondták, hogy az igény jóval több, mint korábban, így lehet, hogy akár több hónapos előjegyzésre is kell számítani – mondta a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség egyik vezetője.

Hol is tartunk? Otthon van az udvarban 7 köbméter vizes fa méterben (vagy hosszabb szálban), 280 ezerért. Újabb feladat, keressünk valakit, szalafűrészest, stilest, aki felkuglizza. Ha óriási szerencsénk van, egy-két héttel későbbre találunk is ember, eljön, felvágja, kér kb. ezért a mennyiségért 10-30 ezer forintot. Aztán nekiveselkedik a családfő, nagyobb fiúgyerek, egy szomszéd, barát, esetleg egy ilyen munkákra szakosodott vállalkozó pénzért, és fűtésre alkalmassá felhasogatja. Ha ez is pénzbe kerül, ott járhatunk a közel 350 ezernél, időben pedig már bőven bent a fűtési szezonban, és van egy nagy kupac felhasogatott vizes tűzifánk, amivel majd jövőre jól tudunk fűteni.

Esetleg még egy kazáncsere, mondjuk gázról vegyes tüzelésűre, talán egy kéményátalakítás… nem folytatom.

A tűzifa kereskedőknél napi áras a tűzifa, a hasított akác, esetleg vegyes keményfa (éger, kőris, bükk, tölgy) ára 5000 és 7500 Ft/q között van jelenleg… Érdemes számolni, mielőtt bármelyik megoldás mellett döntünk…

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek