2024 május 20. hétfő
KezdőlapPolitikaÖntsünk tiszta vizet a pohárba – avagy a kalocsai víziközmű államosítása

Öntsünk tiszta vizet a pohárba – avagy a kalocsai víziközmű államosítása

2022. szeptember 20.-án a képviselő-testület többsége megszavazta, hogy Kalocsa csatlakozzon ahhoz az integrációs programhoz, melynek eredményeként

az önkormányzat a víziközmű vagyonát, az azt működtető eszközöket, és a működtetés biztosítására szolgáltató társaságban (Kiskunvíz Kft.) fennálló tulajdonosi részesedését önkéntesen, ingyenesen átadja a Magyar Államnak.

Ennek fejében egyetlen ellenszolgáltatást kap a város: az államot képviselő Nemzeti Vízművek Zrt. a víziközműhöz kapcsolódó – törvényben egyébként előírt – ellátási felelősségünket átveszi.

Ez az egész országban lefolytatott einstand 2000 milliárdnyi víziközmű vagyont érint. A Kalocsát is integráló Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. esetében is 55 milliárd vagyonról van szó.

A grémium zárt ülésen tárgyalta ezt  a nagy horderejű a döntést, hivatkozva a két fél – Kalocsa és a Magyar Állam – „üzleti érdekeire”. Azonban ez nagyon álságos indok, hiszen ingyenes vagyonátadás esetében nincs “üzlet”, nincs 3. fél, így nincs mit titkolni.

Sajnos egyedül csak én ragaszkodtam a nyilvános üléshez, a többség ellene szavazott.

Véleményem szerint azonban az itt élő közel 16.000 kalocsainak a napi életét közvetlenül érintő döntésről nem csak joga van tudni, de világossá is kell tenni, milyen előnyök és hátrányok származnak ebből az elhatározásból.

Sőt, tovább megyek! Minden helyi lakosnak látnia kell, melyik képviselő hogyan szavaz!

Jómagam a jogállamiság látszatába burkolt víziközmű államosítás ellen szavaztam, hiszen több aggályom is volt:

– először is lóhalálában, többszörösen módosított határozatról kellett dönteni rövid időn belül

– hatalmas közvagyonról van szó (3,2 milliárd forint), melynek átruházását széleskörű társadalmi vitáknak kellene megelőznie

– nincs semmi biztosíték arra, hogy az államnál a szolgáltató jobb kezekben lesz, hisz épp az állam által kikényszerített hatósági árak miatt torpant meg már 10 éve a fejlődés

– nincs semmi biztosíték, hogy az új jogi formában is ugyanilyen áron kapjuk az ivóvizet és szennyvizet, azaz meddig tartják a rezsicsökkentett árat

– nem lesz-e – az autópályákhoz hasonlóan – külső szereplőnek koncesszióba kiadva

– 655 milliós saját tőkével rendelkezik a társaság, tehát van tartaléka, amiből még fenn tudná tartani a szolgáltatást

– nem ismert, hogy milyen anyagi helyzetben van a szolgáltató. Közbenső mérleg nem készült, nem tudjuk, jelenleg milyen hatással lesznek rá az elszabadult energiaárak.

Lassan 3 éve tettem le az képviselői eskümet, mely szerint tisztségemből eredő feladataimat Kalocsa város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem.

Mivel a fentiekre nem kaptam választ, így

mandátumom nem hatalmaz fel, hogy ilyen kardinális döntést a városlakók nevében és helyett, hiányos információk alapján megszavazzak.

Viszont kormánypárti képviselő-tásaim – minden előzetes kérdés, aggály, vita nélkül – egyhangúan megszavazták.

A képviselői székből felállva is – velük ellentétben – szeretnék tiszta lelkiismerettel a választóim szemébe nézni.

Fentiek alapján sajnos egyértelműen kijelenthető, hogy

irányított politikai döntés született,

nélkülözve minden szakmaiasságot, gazdaságossági kimutatást, hatástanulmányt.

Ezért is hívtam össze a testületi-ülés után egy rögtönzött sajtótájékozatót, ahol ezen aggályaimnak hangot is adtam.

Az idő rövidesen el fogja dönti, hogy aggályaim légből kapottak voltak, vagy szenvedő alanyai vagyunk egy újabb politikai ámokfutásnak…………

Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek