2024 július 16. kedd
KezdőlapKözélet2022. augusztus 20.

2022. augusztus 20.

Rendhagyó Kenyérünnep

Augusztus 20-án már nem ünnepeljük az alkotmányt, mint régen, igaz már nincs is, csupán egy narancsos alaptörvényünk.

Az államalapítás ünnepe, ma már nem annyira az 1000 éves országot, hanem a csonkát juttatja eszünkbe. Szent királyokra emlékezni akkor, amikor a köztársaság is veszélyben van, nem mindenkinek trendi. Válságos években, amikor a mindennapi kenyerünk kisebbedik, a pénztárca hamarabb kiürül, az infláció pedig velünk falatozik, akkor az új kenyér megszegése sem felhőtlen kóstoló. Összekeveredik ilyenkor az állami, egyházi és népi ünneplés hagyományos forgatókönyve a wellnesshétvégével, a falunapok, települési koncertek, tűzijátékok és fényfestések eklektikus forgatagával és most éppen a budapesti gazdademonstrációval.

Még, ha pillanatokra szeretjük vagy megcsodáljuk ezt, akkor is tudjuk, érezzük, hogy nem ez a való világ.

Járványok, éghajlatváltozás, energia- és vízválság, aszály, tomboló és közelgő viharok fenyegető üzenete fokozza a jövő bizonytalanságát. Kisültek a szántóföldek, égnek az erdők…, most készülünk rá, hogy a maradékot is tönkre tegyük, kivágjuk… Oly korban élünk, amikor megérezzük és belátjuk, hogy megszokott régi világunk letűnőben van, de valójában nem tudjuk még, hogy mi jön, és hogyan is fogunk élni nemsokára.

Az ünnep gyorsan elszáll, de a mindennapok valósága és a létharc folytatódik. Nem csak személyes és családi életünkben, hanem a végveszélybe sodródó bolygó és a civilizáció globális színpadán. A legtöbben még nem néztek szembe a 21. század valódi, nagy kihívásaival, a létező kapitalizmus, a kizsákmányoló tőkés termelési mód és a környezetpusztító fogyasztói társadalom fenntarthatatlanságával. A haldokló bolygó szűkülő erőforrásaiért való harc elkezdődött, a történelem sötét korszakai kísértenek újra egy túlnépesedett, érték- és mérték vesztett, sodródó világban. Még nem léptünk a bibliai apokalipszis küszöbére, de a kiskaput már becsuktuk magunk mögött….

Kis-Szeniczey Kálmán

Forrás: https://www.facebook.com/photo?fbid=463678049107684&set=a.269516445190513

Ez egy véleménycikk, tartalma nem feltétélenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek