2024 április 14. vasárnap
KezdőlapKözéletMegmaradnak a gesztenyefák!

Megmaradnak a gesztenyefák!

Néhány napja a Szentháromság téren jártunk annak okán, hogy elterjedt a városban egy olyan hír, hogy a Nagyboldogasszony-főszékesegyház mellett álló gesztenyefákat kivágják.

Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A riport elején rögtön kiderült, hogy a tér burkolt felületén jóval melegebb van, a meteorológia hőfoknál 10 fokkal többet mértünk, már-már elviselhetetlen hőséget. Megszemlélve az említett fákat, beérve az általuk nyújtott árnyékos területre, egészen más klíma várt ránk.

A teljes videós anyagot itt tekinthetik meg =>

Király Róbert, Bolvári Ferdinánd – Szentháromság tér

A 346/2008. (XII. 30.) a fás szárú növények védelméről szóló Korm. rendelet és az erre épülő helyi szabályozás (Kalocsa Város Önkormányzat 10/2001. (VII. 27.) ör. számú rendelete a település tisztaságáról, közterületek és ingatlanok rendjéről) úgy rendelkezik, hogy a közterületen lévő fás szárú növény kivágását az illetékes jegyző engedélyezi, így elvileg nem lenne félni valónk, hiszen az önkormányzat mégis befolyásolhatja ezt.

Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

Sajnos ne feledjük el, hogy az érsekség egy tavaly decemberi parlamenti döntés alapján 100 évre vagyonkezelői jogot kapott erre a területre, azaz sajátjaként rendelkezik ezzel a területtel, így sem bejelenteni, sem engedélyeztetni nem kell a fakivágást, és tulajdonképpen innentől fogva semmit.

Így nagy a félelmünk, hogy mi lesz ezeknek az ősi növények sorsa, hiszen ezeknek a fáknak már nem csak ökológiai értékük van, hanem kulturális örökséget is képviselnek, és nagyban hozzájárulnak a Szentháromság tér – nagyfelületen elhelyezkedő térkövek miatti – extrém hőemelkedésének visszaszorításában.

Ezért levélben fordultam dr. Bábel Balázs Érsek Úrhoz, hogy mit terveznek a régészeti feltárás miatt. A levelet itt olvashatják => levél

Ebben ezeket az aggályaimnak hangot adtam, kértem egyben, hogy a víz- és tápanyag-pótlásukat sürgősen oldják meg, mert a körbe kiásott és ezzel leszűkített gyökerek szemmel láthatóan nem képesek ellátni a fák teljesértékű anyagcseréjét.

Néhány nap múlva megkaptam a választ, amit itt olvashatnak => válasz

Ebben cáfolták a hírt, ez nagymértékben megnyugtatott. Bár 4 évvel korábban a gesztenyefákat rontó bogarak ellen injektálták a fákat, de arra nem kaptam kielégítő választ, hogy az építkezés miatti víz- és tápanyagveszteséget hogyan pótolnák, hiszen láthatóan nincsenek jó állapotban a fák.

Csak remélni tudom, hogy jelenleg nem a fák tervszerű kivéreztetése folyik és a régészeti feltárás alatt, de legkésőbb utána a gesztenyék új erőre kapnak és büszkén állnak még ott sok-sok évig.

Sok ígéret elhangzott már a térrel kapcsolatban, remélem ezt végre be is tartják………………

1 hozzászólás

  1. ….aligha fogják betartani. Ellenben a tér északi oldalán volt 5 fa helyett csak 4db. röhejesen kicsi “facsemetét” ültettek, emiatt azok nem fák, – köszönő viszonyban sincsenek ezek a kivágottak lombozata, árnyék és oxigénelőállítási adottságaival – és ezekkel se a darabszámot, se a jogszabály előírt “FA pótlás” kitételt se teljesítették. Emiatt 2021 nyarán, őszén, még volt mód és időtartam is arra, hogy EZT a kijavítást és korosabb példányok ültetését írja elő Kalocsa illetékes hatósága; az érsekségen bevasalja jogilag, de, nyilván a beavatott Filvignek esze ágában sem volt intézkedjen a nem keresztényi módon eljáró, vagyis fagyilkoló Bábel bagázzsal szemben. Pont azért írom le így, mert a ránk maradt Szentírás szelleme, vagyis abból kitetsző “Jézus és Atyja szelleme” szerint nem tekinthetem kereszténynek AZT, aki nem az, mert a cselekedetei szerint sem az. Vagy már nem az, vagy sosem volt az, esetleg azért, eztán még lehet …..

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek