2024 május 20. hétfő
KezdőlapPolitikaNem megszorítás, csak kiadáscsökkentés

Nem megszorítás, csak kiadáscsökkentés

Ahogy azt a tavaszi kampányban sokszor hallhattuk, a baloldal szótárában szerepel csak a megszorítás. Kormányzati oldalon tilos ezt a szót használni, bár Varga Judit egy értekezleten véletlenül azért csak kikotyogta….

A kormány elkészítette a 2023.évi költségvetés tervezetet, de már az idei évben is hatalmas költségvetési kiigazításra lesz szükség a választások előtti pénzszórásai miatt, amit még megfejelt a háború kedvezőtlen hatása és az Európai Unió makacs álláspontja az EU-s pénzek zárolása terén.

Nem ez az első „kiigazítás”. Mint emlékezhetünk, a kormány június 4-i soproni ülése után valóságos jogszabály-özön jelent meg a másnapi Magyar Közlönyben. link

Ekkor jelent meg ugyanis az a határozat, mely részletezi a 3000 milliárdos megtakarítási csomagot, melynek főbb elemei:

– különadók, adóemelések, 815 milliárd

– minisztériumi kiadáslefaragás 1081 milliárd

– beruházások átütemezése 1150 milliárd

A tegnapi (2022.07.11.) Magyar Közlönyben váratlanul megjelent a kormány határozata a költségvetési fejezeteket érintő államháztartási stabilizációs intézkedésekről. link

Ez újabb 415 milliárd forint kiadáscsökkentést (nem megszorítás) jelent, amiből 152, 53 milliárd

A kiadáscsökkentések mellett a kormány zárolást is alkalmaz a 2022-es költségvetésben a jelentős kiigazítási csomag (2000 milliárd forinthoz közeli összeg) részeként. Ezek olyan tételek, amelyeket még feloldhat és megvalósulhatnak, ha úgy alakul a költségvetés helyzete:

És ezzel még nincs vége, hiszen mai hírekben már megjelent, hogy kormány végleg lehetetlenné teszi a kisadózó vállalkozások működését a tervezett új KATA (a kisadózó vállalkozások tételes adója) törvénnyel.

Annyira gyorsan kellett a kormánynak beterjesztenie ezt az új törvényjavaslatot, hogy az tele lett helyesírási hibával…….

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek