2023 október 1. vasárnap
KezdőlapKözéletPiknikeltek a Paksi közben

Piknikeltek a Paksi közben

Minden évben június 18-án van a nemzetközi piknik nap, ami azt is jelenti, hogy ezen a nyári napon kezdetét veszi a szabadtéri összejövetelek, étkezések, és a szórakozás időszaka.

Egyes források szerint a piknik szó a francia ’pique nique’ kifejezésből ered. Az ikerszószerű nyelvi képződmény első tagját a ’szúr, csíp, csipeget’ jelentéssel ruházták fel, míg a második tagjához a ’semmi, semmiség’ kifejezéseket társítják.

A piknik szó eredetileg egy olyan beltéri étkezésre utalt, ahova mindenki hozott magával ennivalót, és azt közösen elfogyasztották. Amikor a francia forradalom befejezése után a királyi kerteket először nyitották meg a nyilvánosság előtt, akkor terjedt el a szabadban is.

Ennek apropóján gondoltak egyet a paksi közi lakók, hogy az évforduló alkalmából ők is piknikelnek. Az ötlethez azonnal csatlakozott Király Róbert, a körzet képviselője, aki nem csak a szervezésben vette ki a részét, hanem az asztalra kerülő dolgok előteremtésében is, hiszen a rendezvény teljes költségét magára vállalta.

Ennek köszönhetően egy nagy bográcsban paprikás krumpli főtt, miközben jéghideg sört és fröccsöt fogyaszthattak a kilátogatók.

Nemcsak a felnőttekre gondoltak a szervezők, hiszen a gyerekeket rajzok elkészítésével bízták meg. Ki papíron, ki az aszfalton mutatta meg, hogy látja szűkebb környezetét, a lakótelepet. Nagyon szép rajzok készültek, így győztest nem hirdettek, de mindenki nyert, hiszen csoki volt az összes résztvevő jutalma.

A Kalocsai Vagyonhasznosító Kft. segítségével a zöld terület gondosan elő lett készítve, ahova sátrak, sörpadok és asztalok lettek kihelyezve, hogy még kényelmesebben lehessen eltölteni ezt a napot, ami egyébként gyönyörű napsütéssel és kellemes meleggel kedveskedett a vendégeknek.

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház Egészségfejlesztési Irodája is elfogadta meghívást. A lassan 10 éve létrejött csapat célja a lakosság egészségének megőrzése, egészséges életmódot segítő programok szervezése, egészségügyi állapotfelmérések és szűrések megvalósítása. Ennek keretében közel 40 főnek végeztek el egészségügyi állapotfelmérést és szűrővizsgálatot. Nagy siker övezte ezt a kezdeményezést is, hiszen folyamatosan sorban álltak a lakók.

A hangulatot és a pikniket nem zárta le a beköszönő sötét, hiszen a rendezők a sátrakban világítással is készültek, sőt ekkorra időzítették a piknik fénypontját jelentő szalonnasütést. így 3 tűzrakó helyen lobbant fel a láng, majd a parázsban mindenki tudott saját magának készíteni nyárson sült szalonnát lilahagymával, de még hamuban sült krumpli is várt a türelmesekre.

https://www.facebook.com/richard.paletta

A hajnalig eltartó rendezvény nagy sikert aratott, hiszen a koronavírus okozta többéves bezártság után már alig várták az itt lakók, hogy végre kimozdulhassanak, és közösségi élet költözzön a lakótelepre.

Király Róbert képviselő kérdésünkre is hasonlókról számolt be, nagy örömmel töltötte el, hogy végre személyesen is megismerkedhetett és beszélgethetett sok paksi közi lakóval. Így közelebb tudott kerülni ehhez a közösséghez, jobban megismerhette gondjaikat, elképzeléseiket. A rendezvény sikerén felbuzdulva kijelentette, hogy az eseményt jövőre biztosan megismétlik, sőt szervez más közösségépítő találkozókat is.

A képeket a Paksi Közi Lakótelep facebook oldaláról töltöttük le, ahol még sok-sok képet találhatnak az eseményről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek