2024 július 20. szombat
KezdőlapKözéletA sajtószabadság terei - Teremtsük meg az alternatív nyilvánosságot!

A sajtószabadság terei – Teremtsük meg az alternatív nyilvánosságot!

Június 2-án délután a Nyomtass Te is! által szervezett “A sajtószabadság terei – Teremtsük meg az alternatív nyilvánosságot” című konferencián voltunk a MÚOSZ- székházban.

A találkozó fő csapásvonala:

Lehetséges-e a jelenlegi körülmények között, a most is rendelkezésre álló eszközök kreatívabb felhasználásával olyan alternatív nyilvánosságot kiépíteni, amely legalább részben felveheti a versenyt a Fidesz-kormány média-túlhatalmával?

Mit lehet tenni ilyen helyzetben? A “Nyomtass Te is!” mozgalom kilenc pontban fogalmazta meg javaslatait:

‘1. „A magyar társadalom meghatározó és hiteles szereplői forduljanak az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusához, hogy a lehető legrövidebb időn belül indítsák újra a Szabad Európa Rádió adásait, olyan csatornán, amelyet akár autórádiókon is fogni lehet. (Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a kongresszus segítségével hogyan szerezne Magyarországon frekvenciát a Szabad Európa Rádió – megj. a szerk.)

‘2. A kis- és nagyvárosok ellenzéki többségű önkormányzatai, beleértve Budapestet és a fővárosi kerületeket, kezdjék meg a média-erőforrásaik összekapcsolását, összehangolását, hálózatba szervezését. (a Szabad Városok Szövetsége segítségével)

‘3. Jöjjön létre egy független pénzügyi alap a szabad média támogatására! Elvárjuk, hogy a cégek, magánszemélyek, külföldi szponzorok mellett az állami költségvetésből részesülő pártok is járuljanak hozzá a forrásteremtéshez. A befolyó pénzek elosztásáról pártoktól független kuratórium döntsön.

 ‘4. A független sajtó és a független nyilvánosság értékes tartalmait tegyük elérhetővé a jelenleginél jóval szélesebb körben. (Kreatív megoldásokkal az online térben.)

‘5. Ne adjuk fel, hogy nyomtatott formában is eljussanak a valódi hírek a legkisebb faluba is. (Nyomtass te is!)

‘6. Tanítsuk meg netrádiózni az országot! (Klubrádió, Tilos Rádió.) Ebben a munkában a szakszervezetektől a pártokon át a civil szervezeteknek és a működő független médiumoknak is részt kell venniük.

‘7. Erőteljesebben, a jog minden lehetséges eszközét kihasználva, folyamatosan kérjük számon a közmédia törvénytelen működését.

‘8. Legyen minden megyében egy szakmailag magas színvonalú és jól finanszírozott független hírportál. Szervezzük meg ezek támogatását, és őket is kapcsoljuk be az országos alternatív médiahálózatba.

‘9. Gyakoroljunk nyomást a Magyarországon működő multicégekre, hogy hirdessenek a független sajtóban is”

Alkalmam volt a 6300.hu munkatársaként, és az MMM Bács-Kiskun megyei koordinátoraként nekem is volt alkalmam felszólalni:

A sajtószabadság terei – Teremtsük meg az alternatív nyilvánosságot 2022. június 2.

Mindig a program vége a legizgalmasabb, amikora résztvevők már a beszédekből hallottak alapján keresik egymást, és tervezgetnek a jövőről.Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője a majd’ három éve működő szívem csücske 6300.hu online hírújság felől érdeklődött, és felajánlotta a közreműködésüket, és együttműködésüket a hírek terjesztésében. L. László Jánossal, a Nyomtass Te is! alapító-főszerkesztőjével megbeszéltük, hogy ők is a tettek hívei, és az MMM Média munkacsoporttal folytatjuk együtt a független sajtó körének szélesítését, a vidék “behálózását”. Értékes emberekkel ismerkedtünk meg, akik keményen kivették részüket az előválasztásokból, és a választási kampányból, és most is tettrekészen várják a következő feladatokat.

Elindultunk az együttműködés útján, most tegyük le az alapokat, hogy felépítsük a Magyar Szabad Sajtót!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek