2024 április 13. szombat
KezdőlapKözéletMi lesz még itt??

Mi lesz még itt??

Aki kicsit is figyelemmel kíséri a magyarországi közgazdasági mutatók alakulását, az már tavaly október óta tudja, hogy nagy bajban van a magyar gazdaság. Természetesen tudta ezt az előző kormányzat is, ám a választások előtt esetleges választási veresége miatt, elkezdte szórni a pénzt két kézzel. (Tizenharmadik havi nyugdíj, 25 éven aluliak jövedelemadó mentessége, benzin-csirkefarhát ársapka stb.)

Most aztán elkezdődik, amire már két éve számítani lehetett, mikor az MNB csökkentette az alapkamatot, ami magyarul azt jelentette, hogy gyengült a forint. Emiatt az állam kevesebb kiadást realizálhat, mert gyakorlatilag kisebb kiadás a költségvetésnek a kötelező (GYES, GYED, nyugdíj stb.) feladatainak teljesítése a gyenge forint miatt.

Ennek ellenére azt szokás közgazdasági körökben a Fidesz javára írni, hogy minden antidemokratikus intézkedései ellenére, a gazdaság legalább működik. (Béremelések, gazdaságnövekedés 3 % alatti költségvetési hiánnyal.)

Egy dolgot azonban elfelejtenek: mindez forint alapú elszámolás és a forint gyengítésével, csupán egy illúziókeltés.  

Amennyiben euróban számolna kormányunk, kiderülne, hogy sajnos a gazdaságunk nem növekszik, hanem igen nagy bajban van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a frissen megalakult kormány új adókat vet ki bizonyos nagy cégekre, mely adókat a rezsivédelmi és honvédelmi alapba kell befizetniük. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy háborúra készülünk, és a rezsicsökkentés még mindig meghívó a Fidesz politikájára. Annak ellenére nem akar bennünket megvédeni a háborútól kormányunk, hogy ezzel a szlogennel nyerte meg a választásokat. Attól kell félnünk, hogy lesz itt még hadkötelezettség és parancsuralmi rendszer.

Igazából semmi gond nem lenne ezekkel a döntésekkel, csupán annyi, hogy minden ilyen döntés következményét mi egyszerű fogyasztók fogjuk megfizetni, hiszen ezek a cégek mindent áthárítanak ránk. Azt látjuk, hogy a Fidesz hintapolitikája miatt egyre inkább Európa legkiszolgáltatottabb államává válunk, és ezt nem én találom ki, hanem emlékezzünk vissza miniszterelnökünk szavaira: „A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak” – mondta Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott exkluzív interjújában, 2004-ben. Igen, és milyen igaza volt Orbán Viktornak! Természetesen ez a megállapítása ma is ugyanúgy érvényes, mint akkor.

Amikor a Fidesz átvette az ország irányítását a Bajnai-kormánytól, 1 euró 260 forintot ért. Ma 395 forint.

A gyenge forint, a Fidesz tudatos gazdaságpolitikájának a következménye. Gyenge forint esetén minden szemfényvesztésüket a „kisemberek” fizetik meg, és még el is hiszik, hogy milyen jó ez nekik.

Persze azt tudjuk, hogy minden, az emberekre rakódó problémának az EU, a háború, Soros és Gyurcsány az okozója a Fidesz szerint. Ezért kell megemelni a nyugdíj korhatárt is.

És még csak most alakult meg az új kormány! Mi lesz még itt?

-moci-

Ez egy véleménycikk, nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek