2023 március 26. vasárnap
- Hirdetés -
KezdőlapKözéletHátra van még a feketeleves

Hátra van még a feketeleves

A népi etimológia a címben tett kijelentésben arra a legendára utal, mikor a törökök meghívtak ebédre egy magyar urat, akit az ebéd után a hátra van még a fekete leves felszólításra foglyul ejtettek.  Gárdonyi Géza regényében az Egri csillagokban, Török Bálint a magyar nagyúr. A köznyelvben váratlan negatív eseményt, kötelezettséget jelent.

 Mint az várható volt, a választások után véget ért az osztogatás (jöhet a fosztogatás), most következnek a nadrágszíj meghúzó intézkedések. Mondhatjuk fenntartható egyensúlynak, felzárkózásnak, vagy racionalizálásnak. Teljesen mindegy minek hívjuk ezeket a lépéseket, ezek bizony kemény megszorítások lesznek. Ezekhez képest az emlékezetes Bokros-csomag tojásos nokedli.

Alig hozta nyilvánosságra a miniszterelnök új kormányának névsorát, máris háborús vészhelyzetet hirdetett ki a frissen megalakult ország vezetés. (Az csak véletlenül jut eszembe, hogy a választások előtt Orbán Viktor és csapata azt hangoztatta, hogy ők megóvnak minket attól, hogy a háborúba sodródhassunk! (Hogy is van ez? Békében háborús veszély?). 2022. május 25-én éjféltől, az „ukrajnai háború miatt” megteremtették annak a lehetőségét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, ismét rendeleti úton kormányozhassa az országot. Novák Katalin köztársasági elnök, már alá is írta a jogszabályt. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A kormány, rendelettel törvényeket írhat felül!  

Azt már megtapasztalhattuk, hogy a „Covid-járvány miatt”, a rendkívüli felhatalmazásával a kormány azt tett, amit akart. Az önkormányzatokat tovább sarcolta, felmondási tilalmat rendelt el az egészségügyben és a BM alkalmazottak körében. Mikor valakinek nem az volt a véleménye, mint a kormány illetékeseinek, rémhírterjesztés vagy egyéb, jogszabályban meghatározott valami miatt bíróság elé citálhatta, és büntetéssel fenyegette az eltérő nézetet hangoztatót. Felmerülhet bennünk a kérdés, vajon mik lesznek azok a kérdések melyeket a mostani rendeleti kormányzással megtehet a miniszterelnök? Mint már említettem, bármit! 

Rogán Antal régi-új miniszter meghallgatásán kijelentette, hogy: „Ha valaki Magyarország érdekeit sérti, az Magyarország nemzetbiztonságát sérti. Ha valaki be akarja sodorni Magyarországot a háborúba és dezinformációt terjeszt, akkor nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ha valaki Magyarország energiabiztonságát veszélyezteti, akkor az, nemzetbiztonsági kockázatot rejt…”

Ki tudja megmondani, meddig tart az orosz-ukrán háború, lehet-e majd szabadon véleményt nyilvánítani büntetlenül ezután? Meddig tart a rendeleti kormányzás? Mi lesz a gazdasággal?

Ez azonban már egy másik elmélkedés tárgya lehet.

-moci-

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek