2024 július 18. csütörtök
KezdőlapKözéletRoham a kalocsai benzinkutakon: az esetleges készlethiány miatt tömött sorok alakultak ki...

Roham a kalocsai benzinkutakon: az esetleges készlethiány miatt tömött sorok alakultak ki a töltőállomásokon

A városban autózva a következő képek fogadják az autósokat, a benzinkutak mellett elhaladva:

Az autók sorban állnak üzemanyagért. Ennek oka, hogy az autósok készülnek arra a forgatókönyvre, mely szerint a héten egyre több kúton jelentkezhet készlethiány, és a hosszú hétvégén is problematikus lehet egyes helyeken a kiszolgálás.

A félelem nem teljesen indokolatlan. Oka pedig a 480Ft-ban maximált hatóság ár következtében kialakuló ellátási zavar, aminek oka a következő:

Amikor a kormány bevezette a hatósági árat, akkor első lépcsőben “csak” a kiskereskedőkre hárította a veszteséget. Nekik szabta meg, hogy mennyiéárt adhatják az üzemanyagot. A nagykereskedőknek – akiktől a kutak vásároltak – még nem kellett szabott árakkal dolgozniuk.

Azonban második körben a kormány a nagykereskedők eladási árát is 480Ft-ban maximálta május 15-ig.

Ennek az ún. “ársapkának” következtében a nagykereskedők most nagyjából 100 forintottal kevesebbért kell adniuk a kutaknak az üzemanyagot, mint amennyiért beszerzik. (A nagykereskedő jelenleg nagyjából 530-580Ft közötti összegért veszi az üzemanyagot a Mol-tól)

“Erre válaszul a Magyarországon működő nagykereskedések többsége korlátozza vagy már meg is szüntette az értékesítést. Egyedül a Mol szállít biztosan a kutaknak, de az ő logisztikai kapacitása szűk keresztmetszet, ezért egyre több benzinkúton láthatjuk, hogy átmeneti készlethiány adódhat, már az alaptermékekből is” – mondta Bujdos Eszter a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Valószínű, hogy a Mol nem fogja bírni a hirtelen ráháruló többlet nagykereskedelmi kiszolgálás terhét, így akadhatnak átmeneti ellátási gondok.

Az olajtársaság még nem adott ki hivatalos közleményt.

FRISSÍTÉS: A Mol közleményt adott ki, melyben megnyugtat mindenkit, hogy van elég üzemanyag az országban, ki fognak szolgálni minden kutat, így csak átmeneti hiány alakulhat ki itt-ott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek