2024 június 12. szerda
KezdőlapPolitikaMárki-Zay Péter - Beszéd a Nemzethez

Márki-Zay Péter – Beszéd a Nemzethez

Tisztelt Honfitársaim!

Európa területén háború dúl.

Az új helyzet új választás elé állít mindannyiunkat. Az én generációmnak megadatott Európa történelmének leghosszabb békés korszaka. A békét az európai integráció hozta el. Nem voltunk különösebben hálásak ezért a békéért, mert magától értetődőnek vettük.

Február 24-én egyik napról a másikra megváltozott körülöttünk a világ. Putyin elnök rárontott egy szabad és büszke nemzetre. Mi, magyarok pontosan tudjuk, mit jelent, ha egy megszálló hadsereg fegyverrel próbálja letörni egy nemzet szabadságvágyát.

Tudjuk 1848-ból, és tudjuk 1956-ból.

És tudjuk azt is, milyen az orosz birodalom szomszédságában és szorításában élni – ráment erre negyven évünk, ráment a szabadságunk, ráment a jólétünk. Azt hittük, ez nem ismétlődhet meg, de Putyin háborúja, Ukrajna sorsának alakulása befolyással lesz arra, hogyan élünk tovább Európában, és hogyan élünk tovább Magyarországon. Most újra át kell rendeznünk az életünket. És ezt magunknak kell megtennünk, nem dönthet senki helyettünk.

Ez a döntés nem lehet másé, csakis a népé.

Mindannyiunk érdeke, hogy ez a gyilkos háború minél előbb véget érjen, és ne követeljen újabb és újabb életeket. Nők és ártatlan gyermekek életét. Életerős férfiak életét, akiknek joguk látni felnőni a gyermekeiket. Kárpátaljai magyar testvéreink életét. Most nem téveszthetünk utat, most nem véthetjük el az irányt. Utat kell választanunk, irányt kell váltanunk, mert az orbáni politika megbukott Magyarországon. Az, amely 12 éve már az agresszor, Putyin modelljét követi. Illiberális állam, korrupció, a kiváltságosok gazdagodása, iparágak ellopása, civilek és kisebbségek elleni támadások, a szabad sajtó felszámolása, közpénzből fizetett politikai propaganda – a putyini modellt honosította meg lépésről lépésre. Orbán Viktor, a magyar Putyin az elmúlt években tíznél többször próbálta megakadályozni, hogy Európa felléphessen az orosz elnök agresszív politikája ellen. Cserébe olyan üzleteket kapott Putyintól, amelyeken az oligarchák gazdagodtak, de a magyar emberek állták a számlát.

De Magyarország nem lehet megint, nem lehet tovább orosz, sem kínai gyarmat.

A háborúk, tudjuk, mindig szavakkal kezdődnek. Putyin háborúja is így kezdődött. A Nyugat szidalmazásával, az Európai Unió és a NATO egységét bomlasztó szavak kimondásával. Ez folyik évek óta az orosz propagandából, és ez folyik a magyarból is. Emlékszünk a plakáterdőre: megállítjuk Brüsszelt, vagyis az EU-t és a NATO-t, a Nyugat pökhendi lesajnálásával alapozzuk meg az úgynevezett keleti nyitást, vagyis a diktátorokkal való üzletelést. A keleti nyitásból mára keleti bukás lett. Ezek ugyanazok a szavak. Ezek alapozták meg azt a politikát, amelynek Magyarországon 12 éve tartó háborúskodás és most a határaink közelében dúló háború lett a vége.

Ha nemcsak az emberéleteket követelő, milliókat menekülésre kényszerítő szörnyű háborúnak, de a lelkünket mérgező háborúskodásnak is véget akarunk vetni, ha békét akarunk, márpedig mi békét akarunk, először is ennek a politikának kell véget vetnünk.

Ahol az egyik oldalon az atomerőművekre lövő és menekülő civilekre lövető agresszor pusztítása áll, ott a mi helyünk csak a szabadság, a béke, a szeretet oldalán lehet. A hintapolitika ideje lejárt. Mert a Nyugat nem pusztán elvont fogalom. Az a Nyugat, amiért az ukránok egy része térdre hullva imádkozik a kijevi főtéren, mások fegyvert ragadnak, és harcolnak. A Nyugat a függetlenség, a Nyugat a szabadság, és a Nyugat a szolidaritás. Az Európai Unió a Nyugat. A NATO a Nyugat. Azok a szövetségek, amelyek egyedül képesek garantálni Magyarország jövőjét, fizikai és anyagi biztonságát. Mindannyiunk érdeke, Magyarország érdeke, minden magyar érdeke határon innen és túl, hogy a gonosz agresszor igazságtalan háborúval, felfoghatatlan pusztítással ne érhessen célt. Hogy a magyar határ túloldalán ne egy újjászervezett Szovjetunió álljon. Az egységünkben rejlő erő most a változáshoz kell, hogy az orosz érdekszféra helyett Európa felé, Keletről ismét Nyugatra kormányozzuk Magyarország hajóját. Magyarország biztonságát ma az szolgálja, ha magyar katona a magyar határt védi. A magyar katona maradjon Magyarországon, ez biztosítja, hogy távol tartsuk az országhatártól ezt a háborút. De ez önmagában nem elég, ki kell mondanunk, hogy Magyarország biztonságát az EU és a NATO garantálja – ahogy azt annyi év hazugság után saját miniszterelnökével szemben immár a honvédelmi miniszter is bevallotta. Az európai egység bomlasztása helyett Magyarországnak újra a szövetség hűséges tagjává kell válnia.

Az elmúlt 12 év hazugságai között az egyik legnagyobb, hogy Paks2-nek köze van a rezsicsökkentéshez. A magyar energiaárakat nem egy ma is hétéves késésben lévő, még papíron sem működő erőmű befolyásolja, amellyel szemben a szankciókat egyébként a Fidesz is megszavazta az Európai Parlamentben.

Ukrajna lerohanása után a napnál is világosabb, hogy Magyarország energiabiztonságát nem a Putyintól való függés erősítése, hanem éppen az ettől a béklyótól való fokozatos elszakadás szolgálja. Fel kell tölteni a télen lemerült tárolókapacitásokat, hogy semmilyen őrült háború ne veszélyeztethesse a magyar lakások fűtését. És mindent el kell követni a megújuló energiaforrásokra való átállásért. Ez a biztonságos és az EU törekvéseivel összhangban álló energiapolitika Magyarországon. És az, ha a rezsicsökkentést nem csak megőrizzük, de még tovább csökkentjük a lakhatási költségeket. Ennek módja egy átfogó, államilag finanszírozott szigetelési program, amely akár további 30-40 százalékkal csökkentheti a rezsit és az ország energiaigényét.

Az energiabiztonság mellett Magyarország anyagi biztonságát is muszáj garantálnunk. Mert a háború hatásai igenis begyűrűznek a magyar hétköznapokba: a magyar gazdaság kitettsége, a menekültválság nagyon súlyosan érint mindannyiunkat. Azért, mert éppen a háború kitörése előtt vált világossá:

a magyar kormány tévútra vezette a gazdaságot.

Nincs világosabb bizonyítéka ennek annál, mint hogy összeomlott a forint, a magyar valutánál csak az orosz rubel veszített többet az értékéből, de a háborúban álló Ukrajna fizetőeszköze sem zuhant annyit, mint a forint. Az euróárfolyam bizony elérte a 400 forintot. Magyarországon már januárban is Európa legnagyobb inflációját érzékeltük, és a háború hatásai újabb súlyos áremelkedésekkel fenyegetnek, az élelmiszerárak további növekedésével, miközben az Orbán-kormány alkalmatlan politikája enélkül is megélhetési válságba taszított százezreket. Már a háború előtt csak válság idején látott magasságba jutott az államadósság.

Orbán Viktor elvesztette ezt a harcot is, mint az összes többit, amelybe belevágott.

Ezért nekünk az anyagi biztonság garantálásával van dolgunk, az áremelkedések hatásának és az adósságterheknek a mérséklésével. A hatósági árak politikája kudarc – az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével, a bérek emelésével, az adórendszer igazságos átalakításával kell és lehet kezelni az elszabadult árak hatását. A magyar emberek pénzének értékét és stabilitását pedig az erős forint, hosszabb távon pedig az garantálja, ha minél előbb elkezdődik az euró bevezetésének folyamata.

De a forint és a gazdaság talpraállását, a magyarok anyagi biztonságát az garantálja leginkább és hosszú távra, ha megkapjuk a minden magyarnak járó uniós támogatást. Fejenként 1,5 millió forintnyi támogatás jár mindenkinek, ám a gazdaságvédelmi támogatásokból Orbán Viktor kormánya nem kap egyetlen eurócentet sem. Éppen azért nem kap, mert az Európai Unió megelégelte a magyar kormány putyini recept szerinti korrupcióját, a rendszerszintű lopást. Csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, elszámoltatjuk a bűnösöket, és megszerezzük Magyarországnak az uniós támogatást, amelyből anyagi és energiabiztonság teremthető mindannyiunk számára. Fizikai biztonság, anyagi biztonság és energiabiztonság – mindennek legfontosabb feltétele immár a kormányváltás április 3-án. Magyarország elemi érdeke a béke.

Az elmúlt években a kormány hatalmi számításból viszályt szított magyar és magyar között.

Háborús hangulatban éltünk már akkor is, amikor még nem dúltak harcok Európában. De hiszem, ha testvérként és nem ellenségként tekintünk a másik magyarra, annak vallásától, pártállásától, bőrszínétől, szexuális orientációjától függetlenül, akkor Isten is megáld minket, és megtaláljuk a felemelkedés útját. Ehhez ebben az új helyzetben nekünk újra választanunk kell. A választás most tiszta és világos, fekete és fehér. Ereszen lecsúszó ország vagy szabadon emelkedő nemzet? Kelet vagy Nyugat? Az új Szovjetunió vagy az Európai Unió? Orbán és Putyin vagy a biztonságot garantáló Egységben Magyarországért szövetség? A történelem sötét oldala vagy végre-valahára a történelem jó oldala? Akik a Nyugatot, akik Európát, akik a történelem jó oldalát választják, akik békét és biztonságot szeretnének, csatlakozzanak a szabadságszerető magyarok tömegeihez. Álljunk ki közösen a háború ellen, álljunk ki a békéért, a biztonságért és a szabadságért március 15-én délután 3 órától Budapesten, a Műegyetem rakparton. És legyen ott mindenki április 3-án a választáson, hogy végre megszabaduljunk ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányától.

Abból a mély gödörből, amibe Orbán Viktor sodort bennünket, a kijárat nem jobbra, de még csak nem is balra van, hanem csak felfelé!

dr. Márki-Zay Péter,

az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek