2024 július 23. kedd
KezdőlapKözéletBefogadó város-e Kalocsa?

Befogadó város-e Kalocsa?

A Békés Kalocsáért Egyesület az orosz-ukrán háború kirobbanása után adomány gyűjtésbe kezdett. Ennek köszönhetően nagy mennyiségű tartós élelmiszer, ruha, tisztálkodási szerek gyűltek össze a háború elől menekülő embereknek. Ezek az adományok már csak az elszállításra vagy az esetlegesen a város által befogadott családoknak való átadásra várnak. 

A kormányhivatal kérésére a kalocsai önkormányzat már leadta a fellelhető szálláshelyeket, de a gyakorlatban még semmilyen segítségnyújtás nem történt. 

Ezzel szemben Dusnokon már több mint 40 magyar ajkú ukrán menekültet fogadtak be és szállásoltak el a helyi zarándokszálláson. A helyiek a szükséges, és a menekültek által igényelt ruhákat, cipőket, tisztálkodási szereket, a gyermekek ellátáshoz elengedhetetlen pelenkákat és egyéb dolgokat adományokból biztosították. Most szervezik, hogy a kellő orvosi ellátást is biztosítani tudják számukra, továbbá, hogy a szükséges oktatás is biztosított legyen számukra, annak érdekében, hogy mielőbb egy normál napirendhez tudjanak visszatérni a traumatizált, többségében nőkből és gyermekekből álló menekültek.   

Dusnokon a napi étkeztetés biztosítása jelenti a legnagyobb anyagi terhet az önkormányzat számára, melyhez várják az anyagi támogatásokat.

Kalocsa sajnos nagyon lassan lép ez ügyben, pedig az ukrajnai harcok kiterjedésével egyre több menekült érkezik hazánkba és egyre több ember elhelyezését kell hosszú távon is megoldani. A kalocsai Zarándokszállás üresen áll, amelynek weboldala szerint, több mint 60 fő elszállásolására volna lehetőség, ha az önkormányzat vezetése is jobban akarná. 

A határon a kormányzati segítség még mindig nem megoldott; sajtó beszámolók szerint, pl. a Bevándorlási Hivatal, de a kormányhivatal sem érezte fontosnak, hogy pl. Záhonyba kitelepüljön és segítse, dokumentálja, irányítsa a hazánkba érkező menekülteket, ezt a feladatot a civilek és az ottani önkormányzatok végzik.  

Ennek tükrében sajnos továbbra is szükség lesz támogatásra, hiszen előre nem látható, hogy ez a kritikus helyzet meddig fog tartani. 

A Békés Kalocsáért Egyesület az alábbi dolgokat kéri és gyűjti Kalocsán, a Damjanich J. u. 2. szám alatt:

– takaró, pokróc, ágynemű

– pénz,

– tisztálkodási szerek, zsebkendő,

– női intim kellékek,

– bébiételek, pelenka, popsitörlő,

– vitaminok, alapvető gyógyszerek, 

– konzervek.

Ha szükséges és az önkormányzat részéről lesz fogadókészség, akkor a Békés Kalocsáért Egyesület vállalja a menekültek ideszállítását és az adományok helyben történő átadását. 

Ez ügyben várjuk a Polgármesteri Hivatal illetékeseinek válaszát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek