2024 július 20. szombat
KezdőlapPolitikaKi építheti meg Paks 2-t ?

Ki építheti meg Paks 2-t ?

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén ”Az Európai Parlament állásfoglalása az Ukrajna elleni orosz agresszióról” című indítványt 637 igen, 13 nem és 26 tartózkodás mellett elfogadta. A 46 pontból álló dokumentum széles körben kiterjesztette a szankciót Oroszország, és most már Fehéroroszország ellen is. (Itt olvashatják => https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2022-0123_HU.pdf

Az állásfoglalás néhány pontja Magyarországot is érinti :

­­* tiltsák be az orosz ellenőrzés alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank unión belüli működését, mely köznyelven orosz kémbankként forog és központja Budapesten van,

* szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét, ez döntően befolyásolhatja Paks 2 orosz megépítését,

* felhívja a tagállamokat és a befektetési rendszerek révén tartózkodási engedélyt biztosító szövetséges országokat, hogy vizsgáljanak felül az ilyen tartózkodási jogállással rendelkező minden kedvezményezettet, és vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek tartózkodási engedélyeit, ebben pedig a Rogán-féle letelepedési kötvénnyel bejutott mintegy 1200 fő orosz oligarchák, bűnözők érintettek.

Ez az Orbán-kormány 12 éves keleti nyitásának egyértelmű bukását jelenti. Bár ez irányelv jogi kötelezettségekkel nem jár, de az Európai Parlament Fidesz delegáltjai is megszavazták, ezért nehéz lesz a kormánynak megint indokot találni a közösen elfogadott és széleskörű szankció-terv be nem tartására.

Most már a rezsicsökkentés megvédése mögé sem lehet bújni, hiszen a dokumentum tartalmazza, hogy fel kell készülni a tagállamoknak, hogy csökkenteni kell a különösen az orosz gáztól, kőolajtól és széntől való energiafüggőségét

*az energiaforrások diverzifikálása (különböző energiahordozók többféle forrásból történő beszerzése),

*a cseppfolyósított földgáz termináljainak és ellátási útvonalainak bővítése, a gáztárolás szétválasztása,

*ill. az energiahatékonyság és a tiszta energiára való átállás sebességének növelése révén.

Ez Magyarország energiapolitikáját is felülírja,

hiszen ezek alapján úgy tűnik, hogy egy új atomerő-kivitelező után kell néznünk. Ez pedig Kalocsa jövőjét is nagyban befolyásolja, hiszen az erőművel párhuzamosan a város fejlődése is garantált lenne, de 7 év eltelte után egyelőre reset gombot nyomtak, azaz újra kell mindent indítani, kezdhetünk mindent előlről.

Az előterjesztés kitér arra is, hogy a tagállamoknak mérlegelni kell, hogy milyen intézkedésekkel tudják ennek negatív gazdasági és társadalmi hatását enyhíteni, különösen az energiatermékek árstabilitásra gyakorolt hatása tekintetében.

Tehát elképzelhető – a magyar példa alapján – egy közös uniós rezsicsökkentés is, de legalábbis egy energiaár-kompenzáció valós védekezési eszköz lehet.

Reménykedjünk, hogy minél előbb béke lesz Ukrajnában, de azt már most biztosan tudjuk, hogy ezek a napok már biztos beíródnak a történelemkönyvekbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek