2023 október 1. vasárnap
KezdőlapPolitikaNem lesz Paks ll.?

Nem lesz Paks ll.?

Dr. Újhelyi István európai parlamenti képviselő Facebook-bejegyzésében olvashatjuk:

“Az Ukrajna elleni agresszióról szóló Európai Parlamenti állásfoglalás módosító indítványairól és részleteiről szavaztak az elmúlt percekben az EP-képviselők (végszavazás a teljes dokumentumról ezekben a pillanatokban zajlik), amely során a magyar szempontból is rendkívül fontos tételek szerepeltek.

Ezek a következőek voltak:

Paks2: “az EP felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét;

Letelepedési kötvények: “az EP felhívja a tagállamokat és a befektetési rendszerek révén tartózkodási engedélyt biztosító szövetséges országokat, hogy vizsgáljanak felül az ilyen tartózkodási jogállással rendelkező minden kedvezményezettet, és vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek tartózkodási engedélyeit

Nemzetközi Beruházási Bank (orosz “kémbank” Budapesten): “az EP azt kéri, hogy haladéktalanul tiltsák be az orosz ellenőrzés alatt álló alapok és bankok, például a Nemzetközi Beruházási Bank unióbeli működését”

Ezeket a módosítókat a fideszes képviselők mind támogatták, így várhatóan a teljes csomagot is elfogadják majd, roszatomostul, kémbankostul és letelepedési kötvényestül.

Magában a csomagban benne van a menekültkvóták rendszerének élesítése is, hogy Magyarországot és a többi, Ukrajnával határos országot részben mentesítsék a menekültek ellátásának terhe alól. A kvóták ellen 2016-ban a Fidesz népszavazást rendezett.

A Fidesz mindhárom tétel esetében igennel szavazott, vagyis támogatta ezeket a szankciókat. Mit tesz vajon most Orbán Viktor?!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek