2024 április 17. szerda
KezdőlapKözéletCovid-diszkrimináció

Covid-diszkrimináció

Az elmúlt hétvégén több kalocsai internetes csoportban is feltűnt egy kalocsai és környékbeli szülők által indított kezdeményezés. A közösség „Összefogás GYEREKEINKÉRT” csoport névvel található meg facebookon és pár nap alatt már közel kétszáz tagot gyűjtött össze. A csoportleírás alapján ide azokat a szülőket várják, akik megelégelték, hogy az óvodákban a polgármester által elrendelt kötelező oltás miatt, az oltatlan óvópedagógusok nem foglalkozhatnak a gyerekekkel.

„Ezek a gyerekek annyi mindentől elestek a Covid miatt, és most imádott óvónőjüktől, dadus nénijüktől is el kell, hogy váljanak egy meggondolatlan hivatali döntés miatt!

Gyermekeinknek nem az a fontos, hogy oltott vagy oltatlan óvodapedagógus foglalkozik vele nap, mint nap, hanem hogy egy megszokott, megszeretett, állandó környezet vegye körül, ami életében az otthonán kívül a biztonságot jelentheti.„

Mint ismeretes, a kormány a munkáltatókra hárította a döntést és a felelőséget a kötelező oltás bevezetésével kapcsolatban. Nekik kell dönteniük, hogy a város intézményeiben bevezetik-e vagy sem a kötelező oltást? Kalocsán egy 2021.december 10.-i Képviselőtestületi ülésen elhangzott polgármesteri beszámoló szerint a városvezetés elrendelte a kötelező oltást az óvodákban is.

Február 7-én Dr. Komáromi Zoltán egészségpolitikus nagy közönség előtt tartott egy rendkívül érdekes előadást Kalocsán. Meggyőződése, hogy a kötelező oltással kapcsolatban csak központilag, a megfelelő adatok birtokában szabadna döntést hozni és véleménye szerint az a kormány tisztességtelen gyáva hozzáállása, hogy az önkormányzatokra, a polgármesterekre hárítja ezt a szakmai hozzáértést igénylő feladatot.

Létezik azonban példa arra is, amikor egy a polgármester felvállalja, hogy nem diszkriminálják az oltatlanokat. Hegedűs Péter, Balmazújváros ellenzéki polgármestere, Hajdú-Bihar megye 6. választókerületének közös országgyűlési képviselő-jelöltje videós tájékoztatójában elmondja, hogy összehívta az önkormányzat és intézményei vezetőit és a kérdést velük megvitatva, majd támogatásukat élvezve úgy döntött, hogy nem rendeli el a kötelező védőoltást, mivel:

  1. megítélése szerint az oltások az egyén védelmére szolgának, a nyájimmunitás nem érhető el velük
  2. minden magyar embernek alkotmányos joga, hogy döntsön a saját egészségéről és ezen joguk gyakorlásában ő nem korlátozza az önkormányzati alkalmazottakat

A polgármesteri tájékoztató itt megtekinthető

A szülők félelme a kialakuló óvópedagógus-hiánnyal kapcsolatban egyébként nem alaptalan. A kormány úgy próbálta orvosolni a problémát, hogy egy rendelettel annyira lecsökkentette a képzettségbeli követelményeket, hogy jelenleg szinte “bárkiből lehet óvónő”. Ez azonban komoly kompetenciaproblémákat vethet fel. Erről bővebben az index.hu cikke:

https://index.hu/belfold/2020/09/09/pedagogushiany_vegzettseg_ovoda_iskola/

Figyelemmel kísérjük a szülői kezdeményezést, és érdeklődően várjuk, hogy mit tud elérni egy szülői közösség gyermekeink érdekében egy, állítólag demokratikusan működő önkormányzati rendszerben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek