2024 április 15. hétfő
KezdőlapUncategorizedKórház bezárási hazugságok - avagy beindult a kampány

Kórház bezárási hazugságok – avagy beindult a kampány

Közös sajtótájékoztatót tartottunk dr. Magóné Tóth Gyöngyivel, az Összefogás Bács 03. OEVK. országgyűlési képviselő-jelöltjével.

A tájékoztató apropóját az adta, hogy a kalocsai közösségi médiában néhányan egy álhírt kezdtek terjeszteni, mely szerint az ellenzék kormányra kerülése esetén – többek közt – a kalocsai kórház bezárására készül valamint szándékában áll fizetőssé tenni az egészségügyet.

Látszik, hogy elindult a kampányidőszak, mivel a Fidesz az utóbbi 12 évben minden egyes választás előtt elővette ezt a témát és mindig “megmentette” a kórházat az ellenzéktől. Pont úgy, ahogyan az 51-es út felújítása is minden választás előtt megkezdődik. Legalábbis ígéretek szintjén. Ismerjük már ezt a kampányfogást. Kicsit unjuk is. De úgy látszik, ők nem tudnak újat kitalálni.

Tehát, ahogy dr. Magóné Tóth Gyöngyi a sajtó képviselőinek elmondta: az ellenzéknek semmi ilyen terve nincs. Sőt! A fideszes hazugságokkal szemben fő célja, hogy egy önálló egészségügyi minisztériumot hozzon létre, a szakdolgozói béreket emelje, csökkentse a várólistákat, bővítse a szűrővizsgálatok körét és motiválja az embereket, hogy éljenek ezen vizsgálatok lehetőségével. Nem fizetős egészségügyet szeretne, hanem egy jobb egészségügyet!

Cél, hogy minden magyarnak biztosítsák az ahhoz való jogot, hogy ne csak a magánegészségügyi intézményekben legyen elérhető az európai színvonal.

Fentiekhez még annyit tennék hozzá, hogy jelenleg nincs “nem fizetős” egészségügy, hiszen ha nem is közvetlenül a kórház pénztárába, de fizetünk az egészégügyi szolgáltatásokért és ellátásért:

– ma Magyarországon az, aki nem biztosított, és semmilyen más jogcímen nem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra, havi 8.400 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre köteles

– minden havi munkabérből 7% egészségbiztosítási járulékot von le és utalja a központi költségvetésbe a munkáltató

– ha időben szeretnénk egy vizsgálatot elvégeztetni, akkor vagy várhatunk több hónapot vagy fizetnünk kell a magánszakrendeléseken (alkalmanként minimum 20-50.000 Ft-ot)

– de sokat fizetünk saját zsebből a csak részben vagy egyáltalán nem támogatott gyógyszerekért is.

Tehát a fizetős egészségügyet nem az ellenzék vezeti be. Jelenleg is ebben élünk.

Másik téma volt a kalocsai kórház állítólagos bezárása. Ilyen állítás soha, sehol nem hangzott el. Az igazság ezzel szemben az, hogy épp egy kormányzati, a fekvőbeteg-ellátás átalakítására vonatkozó terv szivárgott ki. Erről dr. László Imre, Újbuda jelenlegi polgármestere (aki emellett orvos is) mondott véleményt egy riportban. Tette mindezt magánemberként. A kiszivárgott tervek létezését a kormány azóta természetesen tagadja.

Fontos leszögezni, hogy az Egységben Magyarországért Pártszövetségnek nem dr. László az egészségügyi szakpolitikusa, és az ellenzék által bemutatott új egészségügyi programnak ez nem is része! Azt itt nézhetik meg részletesen:

Amit viszont a jelenlegi kormányzat az egészségügyben tett, azzal kapcsolatban a KSH hivatalos honlapján közzé tett adatok árulkodnak:

– a jelenlegi kormány hatalomra kerülésekor 71.216 db működő kórházi ágy volt. 2020-ra ez 3687-tel csökkent 67.529 db-ra

– 2010-ben még az egészségügyi kiadások a GDP 7,4%-át tették ki. Ez 2020-ra 6 %-ra csökkent. Egyébként az EU-s átlag 10 %.

az új egészségügyi szolgálati jogviszony tavaly márciusi bevezetésekor az egészségügyi dolgozók 3,6%-a kb. 4000 ember nem írta ezt alá és döntött az állami struktúrából való azonnali távozás mellett.

– 2010-ben még 6451 háziorvos és házi gyermekorvos praktizált, 2020-ra ez már csak 5895 volt, jelenleg is 928 háziorvosi és fogorvosi praxis áll üresen az országban, ezzel ellátatlanul hagyva többszázezer embert.

– 2020. évvégi adatok szerint 7237-en hiányoznak az egészségügyből, sajnos azóta ez a szám folyamatosan emelkedik, 2021. évvégre ez már 16.700 főre nőtt.

Ezek a tények !

Kérem Önöket, ne a hazug propagandának, hanem csak a tényeknek és saját tapasztalataiknak higgyenek!

Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek