2024 április 15. hétfő
KezdőlapLevelesládaDemo(cso)krácia

Demo(cso)krácia

Mikor valaki leírja a médiában, hogy a város első embere, rögtön a település polgármesterére gondol az ember. Vajon miért? Mert ezt sugallja számunkra minden hírforrás. Most nézzük meg mi is a helyzet valójában! Azt tudjuk, hogy az önkormányzat a település (mi esetünkben Kalocsa) lakossága. Az itt élő emberek öt évente választanak maguknak képviselőket, és polgármestert. No, nem azért hogy nekik, hanem hogy nekünk jobb legyen! Ezek a megválasztott személyek tőlünk kapnak tiszteletdíjat és fizetést azért, hogy a mi véleményünket képviselve hozzanak határozatokat, a mi érdekünkben. Tehát, mi vagyunk a képviselőknek és a polgármesternek a munkáltatói, vagyis a főnökei. A képviselő-testületnek és a polgármesternek a mi véleményünket kéne jogi formulákba önteni. 

Mi a helyzet az országgyűlési képviselőnkkel? Neki mi lenne a dolga? Mivel mi választók (önkormányzatok) küldjük őt szavazatainkkal a parlamentbe, neki is az lenne a feladata, hogy választói akaratát érvényesítse. Ő is a mi alkalmazottunk. Ő is tőlünk kapja a fizetését. Neki is mi vagyunk a munkáltatói!  Menjünk egy kicsit tovább, kik a miniszterek? Megnevezésük a latin minister szóból ered, melynek eredeti jelentése: szolga illetve segéd. A demokrácia szabályai szerint tehát ők is a mi szolgálóink, fizetésüket is tőlünk kapják. Ezek a dolgok azért jutottak eszembe, mert a „szolgáink” és „képviselőink” úgy döntöttek a parlamentben, hogy a rendőrök (de írhatnék másokat is) fizetése tíz százalékkal emelkedik, a polgármestereké, meg az alpolgármestereké pedig közel negyven százalékkal. Teszik ezt úgy, hogy nemhogy minket munkáltatókat, de még a menhelyi kutyákat sem kérdezték meg erről! A hab a tortán pedig az, hogy ezt a költséget, nekünk munkáltatóknak kell kigazdálkodnunk! Erről szól azt a bölcs mondás, hogy „más dárdájával veri a bozótot.”  Ne is takargassuk a számokat. A polgármester úr fizetése: 1.121.250,- Ft, az alpolgármester úré pedig 897.000,-Ft. 

Erre mondja azt a polgármester úr testületi ülésen: „…Nem éreznénk azt, hogy túl lennénk fizetve…ne nekem rója fel a fizetésemelést, mely a személyemtől, ez teljesen független…És én képviselő úr, a Kalocsa város lakosságának a felhatalmazása alapján ülök a polgármesteri székben, tehát, én azért végzem ezt a munkát, mert Kalocsa város lakosságának többsége így döntött.”  Ezt azért nem kellett volna mondania polgármester úr! Mert nem igaz, amit Ön állít, hogy „Kalocsa városának többsége így döntött.” A valóság az, és ezt elolvashatja Kalocsa város önkormányzatának honlapján, hogy a 13.295 fő választóból, Önre mindössze 3.295 fő szavazott. A 3.295 fő pedig még Kalocsai választó polgárainak a negyedét sem éri el!

Tisztelt polgármester úr! Nem csupán az a baj, hogy Öntől független a béremelésük, hanem az, hogy tőlünk, munkáltatóktól is független. Csak úgy kérdezem, tud-e olyan, nem politikai munkáltatót az országban, aki nem szólhat bele alkalmazottjai fizetésének emelésébe? Mert mi, kalocsai választók az Önök munkáltatói vagyunk!

olvasói levél – moci

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek