2024 május 21. kedd
KezdőlapKözéletMegoldódott a „játszótér” sorsa?

Megoldódott a „játszótér” sorsa?

Olvasónk tollából a Szentháromság térről új megvilágításban:

Közismert tény, hogy az érsekség több mint egy évtizede túrja a Szentháromság teret, elzárva ezzel a belváros legegyszerűbb megközelíthetőségét. Jónéhány határidő módosítása után képviselőtestületünk egyhangú döntése arra kötelezte az érsekséget, hogy 2021. december 31-ére adja vissza a városnak a tulajdonunkban lévő területet, ahogyan azt már jó néhány alkalommal megígérték.

Nézzük akkor mit is jelent a képviselő-testület egyhangú döntése? Azt, hogy minden kalocsai lakos képviselve volt ebben a kérdésben, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki.

Hangsúlyozom: minden kalocsai lakos!

Természetesen a képviselők és a polgármester is pontosan tudta, hogy a megszabott határidőig nem lehet helyreállítani a területet, mint ahogy azt is tudták, hogy sem az érsek úr, sem pedig a főépítész asszony nem is törekszik erre. Őket nem igazán érdekli Kalocsa lakóinak véleménye. Inkább egy magasabb fórum segítségét kérték.

A végeredményt tapasztalhatták városunk lakói. Font Sándor országgyűlési képviselő december 15-én tájékoztatást adott egy sajtótájékoztató keretében a Szentháromság téren. Tudatta a médiumok képviselőivel, hogy

a parlament 100 évre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye használatába adta az ominózus területet. Ezt természetesen a kormánypárti képviselők –köztük Font Sándor is- megszavazták.

Most nézzük az egyszerű kalocsai polgár szemszögéből ezt a döntést.  Elvettek tőlünk akaratunk ellenére egy olyan területet, mely közlekedésünk szempontjából létfontosságú. Vajon miért nem véglegesen (csupán 100 évre) kerül a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye tulajdonába a terület? Kukkantsunk bele az alaptörvénybe:

XIII. cikk

 (2) Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben meghatározott esetekben és módon, teljes, feltétlen és

azonnali kártalanítás mellett lehet.

Itt van az eb elhantolva! Kalocsa ezért a parlamenti döntésért semmilyen kártérítést nem kap. Sem azonnal, sem máskor! Országgyűlési képviselőnk pedig a százéves használatba adás megszavazásával, szemen köpte választóit és képviselőinket. No, nem csak az ellenzékieket, hanem a fideszeseket is. Az a kérdés kit képvisel a képviselő úr? Mert, hogy bennünket nem azt láthatjuk.

Nagyon várom már 2121. december 15-ét, mikor a képviselő úr bejelenti a Szentháromság téren, hogy ugye megmondtam száz éve, hogy milyen jól járt Kalocsa városa a döntésünkkel. Mert legközelebb csak ekkor kérhetjük számon Font Sándoron és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyén döntésük következményét.

Vagy 2022. áprilisában.

                                                                                                                                        –moci

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek