2022 május 21. szombat
- Hirdetés -
KezdőlapPolitikaPénzeső a városházán. De csak a polgármesterre és helyettesére

Pénzeső a városházán. De csak a polgármesterre és helyettesére

Decemberben városunk lakóit sokkolta a Szentháromság tér 100 évre történő átadása az érsekségnek. A Hende Csaba országgyűlési képviselő által benyújtott törvénymódosítási javaslat (T/17669) azonban tartalmaz még egy dolgot, ami érinti városunkat és a parlament szintén zöld utat adott neki!

A törvény értelmében

2022 januártól a polgármesterek és alpolgármesterek fizetése megközelítőleg 40%-kal emelkedik.

Így a jövőben Filvig Géza 1 121 250 Ft-ot vihet haza havonta, míg Simon Zoltán fizetése 897 000 Ft-ra növekszik.

Ennek persze örülhetnénk, hiszen polgármesterünk Font Sándor oldalán biztosan derekasan küzd városunkért. (Valószínűleg ádáz csatát vívott a térrel kapcsolatban is. Sajnos eredménytelenül.)  

A nagyobb baj az, hogy a kormány nem fedezi az emelés többletköltségét, így az évi 8 millió forintos pluszt a városnak kell kigazdálkodnia, miközben önkormányzatunk rendkívül nehéz anyagi helyzetben van az olyan kormányzati forráselvonások miatt, mint például a – város legnagyobb bevételeit jelentő – iparűzési adó és gépjárműadó teljes elvétele.

A helyzet annyira súlyos, hogy mikor a 2021 december 10-i testületi ülésen tárgyalták az önkormányzati dolgozók fizetésének emelését, Király Róbert képviselő javaslatát, miszerint az emelés mértéke 10% legyen, a testület és a polgármester nem támogatta azzal az indokkal, hogy most nincs rá pénzügyi keret.  

Pedig ez “mindössze” nagyjából 5 millió forintos többletkiadást jelentett volna évente és ez az 5 millió forint 50 embernek jelentett volna többletjuttatást.

Felmerül tehát a kérdés:

Ha 50 ember fizetésemelésére nincs 5 millió a kasszában, akkor a 2 városatya 8 milliójára honnan lesz?

Több – főleg ellenzéki – város polgármestere már jelezte, hogy a járvány okozta nehéz gazdasági helyzetre tekintettel visszautasítja a fizetésemelést vagy jótékony célra fordítja azt. Nézzük, hogyan vélekedik erről a mi polgármesterünk. Király Róbert és Szabó Balázs képviselők kérdésére a polgármester az alábbi válaszokat adta:

Kíváncsian várjuk, hogy Filvig polgármester hogyan dönt majd végül a kérdésben.

Ön szerint a mai gazdasági helyzetben indokolt-e a polgármesterek és alpolgármesterek bérének 40%-os emelése?

VÉLEMÉNY

Természetes, hogy akár egy cég, akár egy település, első számú vezetői keresik a legtöbbet. Az viszont már etikai problémát vet föl, hogy miért éppen most, miért az inflációt, és az átlagos béremeléseket ilyen mértékben meghaladó mértékben emeli a kormány a polgármesterek, alpolgármesterek illetményét! Az csak hab a tortán, hogy forrást nem biztosít hozzá, az önkormányzatoknak saját költségvetésükből kell kigazdálkodniuk az emelés összegét, akár mondjuk a szociális, vagy a fejlesztésekre szánt keret terhére! (biztosan ismerik a közmondást: „ Más f…….val könnyű a csalánt verni!”)

Számomra különösen aggályos, hogy mindez az országgyűlési választások előtt 3 hónappal történik!

Azt az érzést kelti bennem, hogy a kormány gyakorlatilag „megveszi kilóra” a polgármestereket, akik így mindent elfognak követni azért, hogy ne változzon semmi! És sejthetjük, hogy főleg a kisebb településeken milyen súllyal esik a latba a település első emberének a véleménye, kérése, parancsa, az önkormányzattól függőségi viszonyú embereknél!

A népnek krumpli, a vezetőknek milliós havi fizetés!

Úgy tűnik, ez a kormány biztosnak tűnő receptje a hatalom megtartására!

Remélem, ezúttal tévednek!

Bolvári Ferdinánd


Borítókép forrása: kalocsa.hu

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Gusztustalan! Hol van az előírva,hogy aki polgármester annak minden jár,aki meg melós annak a ” lólány álma” az jár!?!?!?

  2. Mindketten pénzéhesek, de ez annyira gusztustalan már. Van aki még nem látja mi folyik ebben a városban? Hajrá fidesz ez kell neked Kalocsa

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek