2024 május 21. kedd
KezdőlapKözéletVezércsel! - avagy januártól 100 évig övék a tér!

Vezércsel! – avagy januártól 100 évig övék a tér!

9-én délután futótűzként terjedt a közösségi médiában a hír, és a város lakossága egy emberként háborodott fel azon, hogy a parlament jövő héten szavaz

a kalocsai Szentháromság tér 100 évre teljes egészében az egyház vagyonkezelésébe adásáról.

Ezzel tulajdonképpen az érsekség megkerüli azt a november 22-i önkormányzati döntést, mely december 31-ig adott határidőt a téren folyó munkálatok befejezésére és az azon áthaladó forgalom részleges visszaállítására.

Az érsekség tett ugyan ajánlatot egy, a teret elkerülő út megépítésére, de azt a testület egyértelműen elutasította. Úgy tűnt a polgármester a sarkára áll és ezúttal a tényleg a kalocsaiak érdekét képviseli az érsekséggel szemben.

Azonban az ülés utáni, hetek óta tartó teljes csend egyre többekben keltette fel a gyanút, hogy ez a határozott kiállás csak színjáték volt és a háttérben (vagy inkább a város lakóinak feje felett) egy sakkjátszma zajlik illetve háttér-megállapodások születnek, amiket viszont eltitkolnak a kalocsaiak elől.

Vajon mi az igazság? A polgármester a lakosság érdekét képviselve elbukott az érsekséggel szemben és elvesztette a városunk főterét? Vagy a lakosság félrevezetése mellett háttéralkuk köttetnek?

Ha “csak” annyi történne, hogy az Érsek  határozatot nem betartva átnyúl a testület feje felett, és egyszerűen megszerez egy területet a városból, akkor felmerül a kérdés, a polgármestere alkalmas-e a város vezetésére, hiszen érdekérvényesítő képességgel ezek szerint nem rendelkezik, annak ellenére sem, hogy

“ugye milyen jó, hogy nem ellenzéki város vagyunk?”

Másik lehetőség, hogy egy színjáték tanúi vagyunk. Az alku a háttérben megköttetett, az érsekség a testületi ülésen tett javaslatát – mely az elkerülő útra vonatkozik – a polgármester elfogadta, azonban pillanatnyi népszerűségért cserébe a kalocsaiakat félrevezette, félretájékoztatta. Úgy tett, mint aki a városlakók érdekében szembemegy az érsekkel is (akinek politikai szempontból rengeteget köszönhet). 

Ezt támasztja alá például az, hogy Filvig saját facebook oldalán posztolta, hogy a minap találkozott Török Gusztáv Andor korábbi polgármesterrel, aki már sok évvel ezelőtt javaslatot tett egy elkerülő út építésére (azt az akkor még ellenzékben lévő Filvig nem támogatta)

Továbbá december 3-án megfogalmazódott egy petíció, melyet a város prominens személyiségei, nagyvállalkozói írtak alá és kézbesítettek a polgármesternek. Ebben támogatják a tér forgalommentes megmaradását, és az ásatások folytatását. Az aláírók: Dr. Bíró Gáspár, Dr. Feke Gyula, Dr. Fritz Péter, Guzsván László, Guzsván Lászlóné, Dr. Kákonyi Gábor, Kovács Csaba, Dr. Lisztóczky László, Sziráki Szilárd, Varajti László.

Fentiekből tehát következhet, hogy a december 31-i határidőt senki nem gondolta komolyan (igazából nem is lehetett volna betartani) és mindig is az volt a cél, hogy készüljön egy elkerülő út, mely további évekkel tolja ki az építkezést, de a polgármester érezte, hogy ezt már nem tudja beadni a lakosságnak. Ezért kellett egy kis elterelés. Most viszont a petíció és a cserébe érkező állami pénzeső hatására  “meggondolja majd magát”. Igaz, a képviselőtestületet nem vonta be a döntésbe, a kalocsaiakat nem tájékoztatta a megváltozott helyzetről. 

Miért nem kapnak tájékoztást a kalocsaiak a helyzetről?

Egy ember, az érsek akarata áll szemben egy 16.000 fős város akaratával.

Egy jogállamban és demokráciában megtörténhet következmények nélkül, hogy a város főterét elveszik a lakosságtól?

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Feltehetőleg a Városházi leszavazás után az érsek jelezte – azoknak akiket a térre vonatkozó feltárt ROM-ok bemutathatósága miatt, már előbb megkeresett arra való pénz igénylése érdekében, – hogy hiába lenne pénz, a ROM visszatemetésre kerül, mert forgalmat követel oda Kalocsa vezetése. Erre megorroltak fent, és átviszik – a forgalomvisszaállítás helyett – az egész területnek a használati joga átruházását szavazással. Kellett-e, miért kellett keménykedni és türelmetlenkedni a Tér miatt? Most se elkerülő út, se Tér nem lesz…
    Amúgy a telkeken átvezetett elkerülő út tekintetében lehetNE találni olyan megoldást, ha ott lelet van, azok ne sérüljenek meg, de ez már aligha lesz érdeke az érsekségnek, mert részükről az ügy simán megoldódik….
    Olvassuk csak el, hog222y álltam hozzá én az ügyhöz, nem igy kellett volna a Városházán is???
    “Szarka Zoltán 2021.11.27. At 15:07
    Nem való a kétsávos út a főtérre, ez bárkinek feltűnhet. A Petőfi út eleje szűk jelenleg, alkalmatlan a kétirányú forgalomra, azt a felajánlott ingatlan kerítése lebontásával szélesíteni lehetne 30 méter hosszan, vagy, az út közvetlenül is indulhatna a Kossuth L. útról. Esetleg ott lehetne körforgalom? Hunyadi út alkalmas a kétirányú közlekedésre tehát a Kossuth L. útról érkező forgalom a Sz. István k. útra a jelenlegi körforgalomtól számított 20 méter távolságra érkezne, és vagy oda (is) lenne a körforgalom építve, vagy nem. Térképen látszik, hogy NEM kell a sarkát a zeneiskolának elvenni, nem is lenne ésszerű. Kis kanyargás az autóval jót tesz az emésztésnek is… Az elkerülő út ésszerűsége nem mehet át más dolgokban, ésszerűtlenségébe. És a megszokás, mondhatni kisgyerekes követelőzés, hogy “miénk a tér” – persze, az csakis az autósoké kell legyen, ki másé(?) – de a sétáló utca részletre, ami e térről kiinduló út egyik szakasza, ugyebár már nem érvényes? Itt miért lehet ismét az ésszerűtlen és teljes mértékű autósforgalmat KIKÖVETELNI? Bezzeg a sétáló utcában amott nagy büszkén a 200 méteren kitiltották az ésszerűen – azaz 5-10km/h sebességgel haladó – kerékpáros forgalmat is, de a főtéren kedvükre mehetnek majd 40-50 km/h autóval az új burkolatokon? Hogy is van ez, teljesen megszűnt Kalocsán az értelem? Ideje lenne az ésszerű érdekeket és a jövő-jelen-múlt értékeit és észérveit is szinkronizálni, nem? Ha az a ROM/lelet egyedülálló, akkor eztán álljon ott továbbra is látogathatón, autózni millió km úthálózat áll rendelkezésre, és afelé 100-200 méter gyaloglás EGÉSZSÉGES, nehogy már emiatt kelljen betemetni, megsemmisíteni, mert a kalocsai lakosok feneke alá nőtt az autójuk? A Pápa javaslata szerint a templomok nemigen látogathatók eztán pénzért, – (eddig volt 40E belépőjegy/év) ez a régészeti részlet lehet térítés köteles a turistáknak, – viszont a TÉRRE is ideje lenne ingyenes WC kiépítése, meg a város több részén a lakosságnak. Kalocsa lakosságáé legyen kellemesen a városuk, és ha még turisták is jönnek, annak bölcs módját kell megteremteni, miképp legyen abból a városnak (és minden lakosának) pénze, – ne csak 1-2 vállalkozónak – de, az ne a 100.- Ft WC használati díj legyen, hanem magvasabb dolgok…. szerintem. Lelkiismeret nélkül kigyilkoltatta a turistákra is hivatkozva Kalocsa jelenlegi kormánypárti vezetése a 70-80%-ban ÉP fákat kétoldalt, azaz 2km hosszan, a Belváros fő útjában, azt lehetett? Nehogy már a turisták, és e tér nyugalma érdekében, és a sétálókért, kerékpárosokért; ne lehetne a forgalmat kicsit odább helyezni?”

  2. Menjünk oda tüntetni a parlamen elé amikor tárgyalják ! Dr Filvig Geza hogy lvasa ott fell a petíciót . Simonyi én nem azzonal mondjon le

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek