2024 július 24. szerda
KezdőlapKözélet„Miénk itt a tér”

„Miénk itt a tér”

„Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel,
A ház is a miénk, mert mi viseljük el,
Nekünk kevés fény jut, árnyékból van több,
Sötét szobánkban a pók rossz hálót köt.
 Miénk itt a tér, miénk itt a tér.”  LGT

Hétfő délutánra dr. Filvig Géza polgármester rendkívüli testületi ülést hívott össze, mely egyetlen napirendi pontjaként a Szentháromság tér fölújításának kérdését nevezte meg. Testületi ülés közvetítése

Az ülésen részt vett Dr. Bábel Balázs érsek, és Vörös Márta főegyházmegyei főépítész.

A helyi ellenzék augusztus 6-án tüntetéssel is tiltakozott az érsekség önkényes fakivágásai, és több, mint 10 éve elhúzódó építkezései ellen, és a végleges útlezárás veszélyére hívták fel a figyelmet. Elegünk van! Az élő közvetítés felvétele itt látható: Tüntetés

Mint ismert, a képviselőtestület a tér fölújításának II. üteméhez azzal a feltétellel adta meg az önkormányzati hozzájárulást, hogy az Érsekség “a Szentháromság tér felújítási munkálatait 2021. december 31. napjáig befejezi”, és megindulhat rajta a forgalom.

A Szentháromság téren való áthaladás, az út szűk keresztmetszete miatt, a reggeli és a késő délutáni órákban mindig nagy kihívás volt. Amióta viszont a tér le van zárva, az egész város közlekedésére kihat ennek az útszakasznak a hiánya. Nem csoda hát, ha az építkezéssel kapcsolatos híreket kiemelt figyelemmel kíséri a lakosság.

Talán nem véletlen, hogy a polgármester, az évi rendes, (kötelező) közmeghallgatás előtt egy nappal hívta össze a fórumot, elébe menve a térrel kapcsolatos várható lakossági kérdéseknek.

November végét írunk, kevesebb, mint 40 nap van hátra a szerződésben vállalt befejezésig, azt viszont még a vak is látja, hogy erre szinte semmi esély! Kalocsa népe, a lassan 15 éve tartó ilyen-olyan fölújítások, határidő tologatások, lezárások miatt elveszítette a türelmét. Sokan, sokféle felületen egyre kritikusabb hangnemben bírálják az egyházmegyei vezetést, pejoratív, dehonesztáló jelzőkkel illetik a munkákért felelős főépítészt.

Nem csoda hát, hogy a mai rendkívüli testületi ülést nagy sajtóérdeklődés övezte, és az online felületeken keresztül soha nem látott tömeg követte élőben az eseményeket.

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, a dolgok közepébe vágva (In medias res!) elmondta, a testület támogatását kéri a tér, forgalomtól való teljes lezárásához!

Nem fél évre, nem egy évre, hanem véglegesen! (mily meglepő,  kezdettől fogva szóbeszéd tárgya, hogy ez a tervük, de eddig határozottan tagadták)

Konkrét elképzelést is hoztak (nem tervet, csak elképzelést), miszerint nagylelkűen átadnák egy elkerülő út építésének céljára a Katona István Ház és a Huber Ház (volt Korona Étterem) udvarát.

A polgármester a képviselőknek adta át a szót vélemény-nyilvánításra.

Számítani lehetett rá, hogy a testület, nem kormánypárti tagjai kényes kérdéseket fognak föltenni, és sarkos véleményüket sem rejtik véka alá.

A gyengébb idegzetűek lélegzete akkor akadt el, amikor az ülés elején, dr. Körmendy Szabolcs képviselő, (aki a Kalocsai Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke és a Tomori Pál Cserkészcsapat vezetője) rövid fölvezető szöveg után kimondta, amit a lakosság már az augusztusi tüntetésen kimondott:

Elég volt!

Elfogyott a kalocsaiak türelme, és bizalma! Nem hisznek már az ígéreteknek, ragaszkodnak a szerződésben leírtakhoz.

Kár, hogy az arcokat eltakarták a maszkok, mert sokan kíváncsiak lettünk volna a spontán reakciókra!

A nem kormánypárti képviselők többsége (Király Róbert, Szabó Balázs, dr. Vincze András és dr. Bagó Zoltán) is kifejtette, Körmendy doktoréhoz hasonló véleményét, mely nem aratott osztatlan sikert az érseki vendégek körében. A kialakult helyzet meglehetősen bizarr volt, kínos volt látni, milyen helyzetbe sodorták magukat a főegyházmegye elöljárói.

Az I-re a pontot Tihanyi Tiborné képviselő szelíd, de csalódottságának hangot adó hozzászólása tette föl.

Már az elhangzottakkal teljesen egyetértők is azt várták, hogy a polgármester, (aki a szóbeszéd szerint sokat köszönhet az érseknek) mikor teszi helyre a rebellis városatyákat, kimentve vendégeit ebből a kínos szituációból.

Dr. Filvig Géza polgármester, (aki a Kalocsai Kereszténydemokrata Néppárt elnöke) nem ezt tette!

Csatlakozva a véleményüket kinyilvánító képviselőkhöz, higgadt, őszinte hangnemben a VÁROS érdekeihez, és a szerződésben leírtakhoz ragaszkodott.

Az ülés ideje alatt a volt kalocsai érsekek valószínűleg fordultak néhányat sírjukban, látva milyen méltatlan helyzetbe került utódjuk.

A városvezetők ritkán látott összhangban tették dolgukat, kiálltak az Őket megválasztók érdekeiért!

De! a rózsaszín felhőből rángassuk magunkat vissza a valóság talajára, nézzük meg egy kicsit más szemmel a történteket!

Hogyan lehetséges a mai világban, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekét, az ország második legnagyobb egyházi méltóságát, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátját, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mégjobb barátját ilyen nagy nyilvánosság előtti megalázó, hozzá méltatlan helyzetbe hozza az a polgármester, aki (állítólag) nagyrészt az érseknek köszönheti polgármesterségét?!?

Az is fölöttébb meglepő, hogy Körmendy képviselő elmondja, itt az ülésen szembesült azzal, hogy konkrétan miről lesz szó, hogy nem a szerződésben foglaltakról, esetleg némi csúszásról, hanem végleges elterelésről!

Nehezen elképzelhető, hogy a polgármester is a helyszínen tudta meg a részleteket, az pedig még nehezebben hihető, hogy nem tájékoztatta előre azokat a képviselőket, akiknek a szavazataira támaszkodva vezeti a várost!

Nem szeretnék összeesküvés elméletek gyártásába bocsátkozni, de fölmerült bennem, (és másokban is) hogy egy (rosszul) megrendezett színjátéknak voltunk a tanúi!

Bízom benne, hogy gyanúm alaptalan, de erről az előttünk álló hónapok tetteinek kell meggyőzni!

Arra is kíváncsi vagyok, hogy ebből a helyzetből középtávon, hogy fog kijönni a polgármester? Nem lesz-e tiszavirág életű a város lakóinak körében tegnap kivívott népszerűség, és nem áll-e már esetleg a mai napon polgármesterünk egy piros szőnyeg szélén a Karmelita Kolostorban?

És arra még jobban kíváncsi vagyok, meddig tartanak még az egyházi építkezések városunkban?

Érsek úr szavai alapján valószínű, hogy még négy évig, amíg ő vissza nem tér szülőföldjére, Dabasra.

Már csak azt nem tudom, hogy Vörös Márta főegyházmegyei főépítész meddig marad!?!

És végezetül hadd kérdezzem meg: Miénk itt a tér???

Hivatalosan már csak ennyi idő és a miénk lesz újra:

[ujicountdown id=”a-szentharomsag-ter-atadasaig-hatralevo-ido” expire=”2022-01-01 00:00″ hide=”true” url=”” subscr=”undefined”” recurring=”” rectype=”” repeats=””]
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek