2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözérdekűKalocsai Tér-kép - avagy ígéretekkel már tele van a padlás!

Kalocsai Tér-kép – avagy ígéretekkel már tele van a padlás!

Filvig Géza polgármester 2021. november 22-én 14.00 órára rendkívüli testületi ülést hirdetett a Szentháromság tér munkálalai témában. Meghívott vendég lesz Vörös Márta érseki főépítész. Az ülésen bárki részt vehet!

Mivel a jelenlegi építési állapot szerint vélelmezhető, hogy nem lesz kész az út a Főszékesegyház mellett, ezért készítettünk egy számlálót, ami az eredeti; az Érsekség és a Kalocsai Önkormányzat közötti december 31-i határidőig visszaszámol, utána mínuszba fordul.

[ujicountdown id=”a-szentharomsag-ter-atadasaig-hatralevo-ido” expire=”2022-01-01 00:01″ hide=”false” url=”” subscr=”undefined”” recurring=”” rectype=”” repeats=””]

A türelem elfogyott. Elegünk van!

Nemrég azt hittük, már közel vagyunk a végéhez. Aztán jött egy újabb projekt. Újabb határidők, és távolodó remény arra, hogy a közeljövőben elkészülhet a kalocsai Szentháromság tér. A lakosság 12 éve tartó türelme elfogyott. Az önkormányzat hallgat. Jelenleg a területen újabb régészeti feltárásba fogtak. A Főszékesegyház északi- és keleti oldalán semmi sem akadályozta a munkálatok befejezését és az árkok betemetését, ez azonban mégsem történt meg. Új adalékként most a volt hotel épület felújításába is belefogott az érsekség, melynek nem tartják meg a munkahelyeket is biztosító funkcióját, hanem rekollekciós (egyházi továbbképzés) célokra akarják használni. A volt kincstár (Katona István Ház) épülete is üresen áll, nem lehet tudni, hogy milyen tartalommal kívánja megtölteni az érsekség, de az évekkel ezelőtt bezárt Korona Étterem is félkészen, ember magasságú gaztengerben várja a feltámadást. A 12 éve tartó és egyre csak húzódó tér- és épület felújítások, fakivágások, útlezárások ellen szervezett korábbi tüntetésen megfogalmazott követelésekre sem az önkormányzat, sem az érsekség nem adott a mai napig sem válaszokat.

Kis történeti áttekintés és emlékeztető:

2020. november 24.

Az esti órákban Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Kalocsára érkezett. Egyenesen az érseki palotába ment, állítólag Dr. Bábel Balázs érsek urat jött megköszönteni 70. születésnapja alkalmából.

Orbán Viktor mellett jelen voltak még Balog Zoltán volt miniszter, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, és Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke.

Az éjszakát az érseki palotában töltötték, betartva a kijárási tilalmat, és szerdán, reggeli után távoztak. Cikk: Orbán Viktor Kalocsán?

2020. december

A titkos látogatás során Orbán Viktor meglátta a lepusztult volt hotel épületet. Dr. Bábel Balázs elmondása szerint kérni sem kellett, a miniszterelnök maga ajánlotta fel a kormány pénzügyi segítségét az épület megvásárlására és felújítására.

Nem volt szükség pályázatra, tervekre, hatástanulmányra. Az érsek nyilatkozata alapján néhány hét alatt megtörtént az adásvétel.

A 2018-ban 150 millióért eladott épületet az érsekség, a kormány közvetlen támogatásából sokkal magasabb áron vásárolta meg, hiszen a miniszterelnöki látogatás után néhány héttel bőkezű, 2,1 milliárdos állami “ajándékból” a Hotel Kalocsa az egyház tulajdonába került.

2021. január 11.

A Hotel Kalocsa hányattatott sorsát itt olvashatják.

2021. január 28.

A Mikulás által az ablakon bepottyant milliárdokon felbuzdulva január 13-án az Érsekség, és az Önkormányzat alá is írt egy együttműködési megállapodást, miszerint a Kalocsa Szentháromság tér felújítási munkálatainak mielőbbi befejezése érdekében, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatala kérelmére Kalocsa Város Önkormányzata közterület használati engedélyt adott ki. A sajtóközleményről és útzárról bővebben itt olvashatnak.

Az ez évi munkálatok három ütemben zajlanak. Az első ütem munkálatainak ideje alatt, a Kalocsa Szentháromság tér a közúti járműforgalom elől lezárásra kerül, mellyel egy időben a jelzett szakaszon a jármű és gépjárműforgalom átvezetése megszűnik.  A munkálatok 2021. február 1. nappal megkezdődnek, befejezésük várható időpontja 2021.július 31.

A további ütemek megvalósítási folyamatáról a kivitelezés előrehaladásának függvényében a későbbiekben fognak tájékoztatást adni.

Az Érsekséggel kötött együttműködési megállapodás értelmében „…Az Érsekség a Szentháromság tér felújítási munkálatait 2021. december 31 napjáig befejezi…A megállapodás a közvélemény előtt már ismert munkálatokon kívül a közművonalak cseréjére, a csapadékvíz elvezető rendszerek kiépítésére, a világításhálózatra, zöldfelületek kialakítására, a fásításra is kiterjed.” Ez az ígéret is több sebből vérzik.

2021. február 23.

A Kalocsa Kecskeméti Főegyházmegye vagyona egy jelentős értékkel gyarapodott a magyar adófizetők pénzéből! Az orbáni közpénzosztogató látogatás országosan is kiverte a biztosítékot.

Sokakban felvetődött a kérdés, vajon mi lesz az épület sorsa? Érsek úr nyilatkozatából azt már biztosan tudjuk, hogy nem szállodaként fog funkcionálni.

2021. március 9.

Olvasóink sem hagyhatták szó nélkül. Egy olvasónk a következőt írta: “Igen, a Szentháromság térről beszélek. Arról a térről, ami majdnem tíz éve építési terület. Először csak a templom környéke, aztán egyre több és több a lezárt terület, végül átjárni sem nagyon lehet. És most már a környező utcákba sem lehet bemenni. Csak terjed és terjed, mint a kórság, ami megemészti KALOCSA SZÍVÉT!” Teljes olvasói levél itt olvasható.

2021. május 05.

A téralakítási munkálatokat az ott lévő szovjet katonasírok akadályozták, és az áthelyezésüket jóváhagyó Orosz Honvédelmi Minisztérium engedélye, ami május elején meg is érkezett, így Vörös Márta főépítész megerősítette, hogy a munkálatok az előre meghatározott ütemterv és határidők szerint folytatódhatnak. A hírt dr. Filvig Géza polgármester is megerősítette.

2021. július 28.

Újabb önkormányzati közlemény az Isten tudja követni hányadik ütemről. Június 30-án lejárt a Főszékesegyház melletti útszakasz lezárására vonatkozó közútkezelői hozzájárulás. Persze a munkálatok befejezése még fényévnyi távolságra vannak. Helyzetelemzés itt olvasható.

2021. augusztus 6.

Az augusztus pusztítással kezdődött. Az Érsekség engedély nélkül vágatott ki 70 éves japánakácokat, amelyek a Katolikus Óvodának adtak óvó árnyékot. Óriási közfelháborodás eredményeként Király Róbert képviselő augusztus 6-ra tiltakozó demonstrációt szervezett “Elegünk van!” címmel, amelyen több, mint 200 résztvevő tiltakozott a Szentháromság tér rekonstrukciója során történt fakivágások, az elhúzódó építkezés, az indokolatlan útlezárások, és a városi közvagyon elherdálása ellen. Tudósítás a demonstrációról.

2021. szeptember 1.

Az ígérgetések ellenére Iskolakezdésre nemhogy nem lett kész az út, de Kalocsán a „Szent sarokban” – ahol a legnagyobb létszámú iskoláink vannak – a Főszékesegyház mögötti, a Katolikus Óvoda előtti utat is fölbontották. Szerencsére az iskolakezdés simán zajlott, nem történt baleset.

2021. október 03.

Szentháromság tér bejárást tartott a Képviselő-testület Vörös Márta érseki főépítész kalauzolásával. Elmondta, hogy három hetes csúszással ugyan, de újra megnyílik a Kossuth Lajos utca az Asztrik tér irányába. Beszélt az orosz katonák újratemetéséről, az elhúzódó közműcserékről, és a támfalak kiépítéséről, ami elválasztja a régi templomalapokat a tértől és úttól. Előadta, hogy minden a legnagyobb rendben van, de szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a többször elhangzott ígéret, és többször elhalasztott határidők ellenére a tér nem fog elkészülni, és forgalomnak sem fogják megnyitni a vállalt december 31-i határidőre.

Bár Vörös Márta arról beszélt, hogy újabb térrészletek nyílnak meg, valóságban azt látjuk, hogy nem. Monumentális vasbeton támfal készül azért, hogy a régi templom maradványait feltárhassák, és majd bemutassák. Kérdéses, hogy ha még csak most kezdenek feltárni, vajon mikorra készül el a kalocsai főtér, a Szentháromság tér, mikor jön végre el 2021. december 31-re ígért teljes átadás.

Kalocsa több mint 12 éve tűri birkatürelemmel az egyházi építészeti- és régészeti ámokfutást.

Vajon hol van a Műemlékvédelem?

Hol van az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal?

Hol van a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága?

Hol vagytok régészeti és építési szakemberek? Hol a hivatástudatotok?

Hol vagytok önkormányzati felelősök?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek