2024 július 16. kedd
KezdőlapPolitikaMárki-Zay Péter nyerte az előválasztást!

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást!

Márki-Zay Péter nyerte meg az előválasztás 2. fordulóját, így ő fogja vezetni tavasszal az ellenzéket a parlamenti választásokon.

Tanulva a Fidesz által saját képére átgyúrt választási rendszer miatti, az elmúlt 2 vesztes választásból, az ellenzéket képviselő hat párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös elhatározást hozott.

Az ellenzéki összefogás a 2022-ben tartandó országgyűlési választáson közös miniszterelnök-jelöltet, Magyarország 106 országgyűlési egyéni választókerületében pedig 106 közös jelöltet indít és közös listát is állít.

Ehhez a jelöteket előválasztáson választják ki a szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok. A 106 választókerület egyéni jelöltjeit 1 fordulóban, a miniszterelnök-jelöltet 2 fordulóban választhattuk meg. Az előválasztással új politikai eszközt vezetett be az ellenzék, és előre nem várt sikerrel zárult mindkét forduló.

Az első fordulóban 633.686 fő szavazott, a 2. fordulóban – annak ellenére, hogy jóval kevesebb idő állt rendelkezésre és az időjárás sem kedvezett – már 662.016 fő járult az urnákhoz. A második forduló nemcsak a napi részvételi adatokban döntött rekordot, hiszen az elmúlt egy hétben 219 991 új szavazó jelent meg a sátrakban, vagy adta le voksát online.

Mindez azt is jelenti, hogy az emberek fontosnak érezték, hogy döntsenek sorsukról.

A szavazati adatokból látszik, hogy Márki-Zay Péter Budapesten és online tudta nagyon megverni Dobrev Klárát. Amíg Dobrev Klára első körös szavazóinka létszámát csupán 5 %-kal tudta növelni, addig Márki-Zay Péter minden más ellenzéki szavazót el tudott érni és így megháromszorozta a szavazatait.

Dobrev Klára már kiállt a sajtó elé, és beismerte vereségét: „Tiszta szívemből gratulálok Márki-Zay Péternek, mert mostantól ő az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.”

Továbbá így fogalmazott: „mostantól egyetlen dologgal kell foglalkozni: a hatpárti összefogás hogyan fogja leváltani jövő tavasszal Orbán Viktor kormányát, ez – mint mondta – közös feladat és közös felelősség.”

Sorra gratulálok az ellenzéki pártok vezetői. Jakab Péter elmondta, hogy „a győztest mindannyiunknak támogatni kell, mert csak így van esély legyőzni az Orbán-rendszert. Én ezt fogom tenni!”

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, és a Párbeszéd társelnöke személyesen is gratulált az előválasztás eredményváróján: „Hisszük, hogy a közös ellenzék által kijelölt politika a változást akarók táborának folyamatos bővülésével tovább erősödik, és 2022 tavaszán a Fidesz igazságtalan, aljas, korrupt rendszerének a helyébe lép”.

Holnaptól elindul a közös munka, amit Márki-Zay Péter megígért a megtisztult ellenzékkel.

A kormányváltás még bizonytalan. Az ellenzékváltás egyre biztosabb!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek