2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletA szomszéd gondja

A szomszéd gondja

Minap egy keceli barátommal beszélgettem hosszan. Időről időre megvitatjuk az ország, a világ dolgait. Beszélgetésünk vége felé a családjaink hogylétének kitárgyalása után, csak úgy mellesleg megkérdeztem:

  • És mi a helyzet Kecelen?
  • Kecelen??? Óriási gondok vannak! – mondta olyan hangsúllyal, hogy éreztem komoly problémáról van szó.
  • Csak nem elfagyott a szilva??? – kérdeztem ijedten.
  • Nem, szilva az talán lesz az idén, de képzeld, Kecelt elfoglalták a románok!

Akinek van keceli ismerőse, az valószínűleg hallott róla, hogy már jópár éve a keceli gazdák munkaerő-importtal oldják meg a napszámoshiányt.

Nálunk Kalocsán ez azért nem probléma, mert a gazdák a föld adottságai miatt a sok munkaerőt igénylő paprika termelést már föladták, és átálltak nagyüzemi gabonatermelésre. Egy John Deer traktor vagy kombájn sok kétkezi munkást tud helyettesíteni. A homokon viszont nem terem meg a búza vagy a napraforgó, sem a kukorica, ezért az ott élők maradtak a szőlő- és gyümölcstermesztés mellett. A szedést, a szüretet kivéve, a többi munkát nem nagyon lehet gépesíteni ezért munkaerőt kell találni!

Ha itthon nincs, hát külföldről.

Biztosan sokan tudják, hogy az Erdély és Magyarország közötti terület hogyan románosodott el. A magyar birtokosok olcsóbb, román napszámosokat hoztak a földjeik megmunkálására. A dolgos, tisztelettudó románok tették, amiért megfizették őket. Majd letelepedtek, sokasodtak és idővel ők lettek többségben. És már a tiszteletet sem úgy gondolták, mint az elődeik! Gyakorlatilag elbirtokolták Magyarország jelentős részét!

Manapság Kecelen sok a román napszámos. A helyiek ezt már szinte megszokták az évek alatt, mert, ha Ők nem akarnak már a gyümölcsösökben dolgozni, valakinek azért meg kell művelni azokat.

Most viszont annyi Kecelen a román, hogy a helyiek már tehernek érzik! Vannak napszakok, amikor az utcákon, az üzletekben szinte csak román szót lehet hallani.

Egy fölöttébb érdekes dologra jöttek rá! Kecelen már nem csak a keceli gazdák „románjai” laknak, hanem a kiskőrösi gazdáké is.

A kőrösi munkaadók állítólag házakat bérelnek vagy vesznek Kecelen, és inkább megoldják a napszámosok utazását, így gyakorlatilag munkásszállónak használják a szomszéd várost.

Erre azok akiket nem érint a probléma azt mondhatnánk: ÜGYES

Nem ismerjük a keceliek türelmének a határait, de azt hiszem azt azért kijelenthetjük, hogy nem irigyeljük Őket!

Azt még nem tudjuk, Kalocsára milyen hatással lesz az a 3-4 ezer orosz munkás, akik az atomerőmű építésében vesznek részt. Majd utólag mérleget vonunk, hogy a híd megépítése elég kompenzáció-e, vagy, még új uszodát és az Érsekkert melletti kulturális, sport és szabadidő-központot  is ki kellett volna harcolnunk!

Meglátjuk, ha megérjük!

Bolvári Ferdinánd

Ez egy véleménycikk, nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek