2023 október 1. vasárnap
KezdőlapPolitikaMárki-Zay Péter Kalocsán + interjú

Márki-Zay Péter Kalocsán + interjú

Augusztus 25-én Márki-Zay Péter tartott utcafórumot Kalocsán, melyet portálunk élőben közvetített.

Márki-Zay Péter utcafóruma Kalocsàn

Közzétette: 6300.hu – 2021. augusztus 25., szerda

Márki-Zay azzal kezdte mondandóját, hogy már nem első alkalommal jár Kalocsán, hiszen az önkormányzati választások előtt kapott már meghívást városunkba egy ellenzéki összejövetelre.

Elmondta, hogy 2010-ben Ő még a Fideszre szavazott, mivel a kormány akkor azt ígérte, “ha valaki belenyúl a közösbe, annak levágják a kezét”, de sajnos akárhogy nézi, nem rohangálnak félkarú emberek a parlamentben. A pozitív változás nem történt meg. Az elmúlt 10 évben a korrupciós helyzet jelentősen romlott Magyarországon. 2010 előtt számos ország volt mögöttünk a korrupciós ranglistán, de mára már Magyarország az utolsó (holtversenyben Bulgáriával).

A korrupció kapcsán számos példát említett a 750 milliárba kerülő Belgrád-Budapest kínai vasútvonaltól az elképesztően drága autópályaépítésekig.

De, hogy kalocsai példát is említsen, szerinte érdemes megvizsgálni, hogy a 40 milliós játszótérberuházásnál mire is megy el az a pénz (új, Vidats utcai játszótér)?

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a korrupcióhoz soroltja az oltások kérdését is. Hiszen Magyarország az Unióban egyedül vásárolt kínai vakcinát gyanús közvetítő cégen keresztül, ráadásul nagyon drágán. Kétszer drágábban, mint a szinte csak a korrupcióról ismert afrikai ország, Szenegál.

Sokan szerinte azonban nem értesülnek a lopásokról, mivel a kormánymédiában ezt elhallgatják. Mint ahogyan nem mondják el például azt sem, hogy Soros György egyetlen migránst sem telepített be az országba, ezzel szemben a kormány 20.000 letelepedési kötvényest hozott hazánkba, majd csak 2019-ben 55.000 migránst telepítettek be munkaerőnek. Törököket, mexikóiakat, mongolokat, ukránokat. (Ugye emlékszünk még a “Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” plakátokra?)

Beszélt a fideszes gyűlöletkampányról, a melegellenes propagandáról is.

Egy súlyos genetikai betegséggel született ember példáján keresztül szemléltette, hogy milyen érzés kirekesztettnek, megbélyegzettnek lenni.

Szeretné, ha olyan kultúrában élhetnénk, ahol a “fideszes homoszexuálisok is nyíltan felvállalhatnák homoszexualitásukat, mert ez nem szégyen. Ezért senki ne bántsa őket!”.

Viszont ne lopjanak. Senki ne lopjon! Semelyik oldalon.

A korrupció elleni harcon túl fontos célként jelölte meg a bérek felzárkoztatását az EU-s színvonalhoz. Ehhez azonban számos dolgon kell változtatni. Ilyen például az oktatás modernizálása (pl. digitális oktatás, interaktív tananyag), mivel a korszerűbb tudás a globális munkaerőpiacon nyújt majd előnyt. Ezáltal a gyermekeink többet kereshetnek majd. Mert ma a magyar bérek a romániai bérek alatt vannak. Ezért nincs elég orvos, nincs elég rendőr, sem tanár.

Magyarországon van ma lakosságarányosan a legtöbb szegényember Európában. Nálunk 4 emberből 3 szegénynek számít uniós szinten. Ez az arány még Bulgáriában is jobb.

Kihangsúlyozta, hogy nem a fideszes tolvajok helyett akar ellenzéki tolvajokat. Egy olyan rendszert akar, ahol üldözik a korrupciót, ahol a politikusok leválthatók.

A fideszt azért kell leváltani, mert bebetonozta magát. Egy pártállammá alakult. Ezt meg kell szüntetni.

Minden tisztességes állampolgárnak össze kell fogni, hogy Magyarország tisztességes jogállam legyen, ahová visszajönnek a fiatalok. Ha nem lesz jogállam, nem lesz sajtószabadság sem.

Kollégánk, Miklós Balázs egy rövid interjút készített Márki-Zay Péterrel:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek