2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletAz 5. parancsolattal a járvány ellen - Avagy, a járvány elérte már...

Az 5. parancsolattal a járvány ellen – Avagy, a járvány elérte már a vallást is…

Szeretném leszögezni, hogy a következő sorokban minden negatív jelző nélkül vetem papírra gondolataimat, melyek inkább kiegészítik, mint negligálják a közelmúlt egyik furcsa kijelentését.

Történt ugyanis, hogy a július 25-i, vasárnapi szentmise alkalmával, a miséket celebráló plébánosok a híveknek felolvasták azt az érseki levelet, mely a járványügyi védekezés kapcsán az oltás felvételére buzdít.

Részlet a 2021. Július 25-i szentmiséből ( Szent István király templom)

Ezzel még önmagában nem is lenne probléma, hiszen a szentmise is egy olyan alkalom, ahol sok embert lehet elérni, és fel lehet hívni figyelmüket a járványügyi intézkedések fontosságára. Az érseki levélben viszont elhangzott, hogy az 5. parancsolat értelmében – miszerint “Ne ölj!”- kell felvenni az oltást.

Ez a féle párhuzam viszont több szempontból is aggályos. Ebből egy dolgot emelnék, ki, mely a vallás keretein belül tartja ezt a kérdést.

Isten a parancsolatok mellé szabad akaratot és józan észt is adott az embernek már a teremtés pillanatban.

Ha Isten megadta ezt a kegyet, nem hiszem, hogy ember ezt megtagadhatja bárkitől, vagy csorbíthatja azt.

Az érseki levél ilyesfajta felszólítása egy hithű keresztény ember számára komoly lelki terhet is jelenthet az alábbi szembenállás megléte miatt.

Hogy valóban sérti-e bárki az 5. parancsolatot az oltás mellőzése esetén, az finoman szólva is kérdéses, melynek megválaszolását terjedelmi lehetőségek hiányában az olvasóra bízom.

Az egész járványügy, mint globális, egészségügyi veszélyhelyzet önmagában is súlyos, és több évre feladatod adó kérdés abban az esetben is, ha az egészségügy keretein belül marad.

 Már az sem volt szerencsés, hogy ez a politikai közbeszéd fókuszába került, az pedig, hogy a közélet legfontosabb kérdése lett, szintén szerencsétlen következménye az egyébként is tragikus helyzetnek. Viszont, ha a vallás területére is betüremkedne az valóban tragédia lenne. Ebben az esetben ez a vírus már lelkünket és szellemünket is támadná…

Jób történetét szívesebben ajánlom az Olvasónak a jelenlegi tragikus helyzet kapcsán, mely talán kiutat és sorvezetőt is adhat számunkra a helyes magatartás kialakításában.

Kerpács Rezső

Vallástörténész, filozófus

Itt elolvasható Jób Könyve: http://mek.oszk.hu/00100/00176/html/job.htm

Itt meghallgatható Jób Könyve:

1 hozzászólás

  1. Be KELL hogy gyűrűzzön a keresztényekhez VÉGRE ! A Google a barátod, szokták mondani. Több mint egy éve TUDJUK miről szól ez a történet, több mint egy éve milliók vannak az utcákon. Már akkor tudni lehetett, h “azok halnak meg akiket kezelünk” – neves orvossal készült interjúban – de azt, hogy MÁR AKKOR gyógyszerek rendelkezésre álltak, azt csak mostanában. Ivermectin, Hidroxiklokokin … életfontosságú vitaminok ! A sürgősség tehát HAZUGSÁG. A vakcinázás következtében TÖBBEN halnak meg, és sok-sok mellékhatás gyötri az embereket. És elérkeztünk mára tudományos műhelyek elemzéseihez: “mi van a vakcinában” ? Horror.
    Sem a hivatalos számok, sem a mára ismert TÉNYEK nem mennek át a hivatalos média csatornáin ! Fanzaga atya “tömegtájékoztatási államcsínynek” nevezte ezt ! Bizony, ne ölj !

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek