2022 augusztus 18. csütörtök
- Hirdetés -
KezdőlapKözéletBOTRÁNY: Az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek az izraeli...

BOTRÁNY: Az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek az izraeli kémfegyverrel

A Direkt36 tárta fel egy nemzetközi nyomozás részeseként, hogy Magyarországon már évek óta használatban van az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramja, a Pegasus. A kutatás során kiderült, hogy a programmal tényfeltáró újságírókat, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletembereket, illetve az ő szűkebb környezetüket is megfigyelték. Magyarországon 300 célpontot sikerült azonosítani. A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékra bukkant a Direkt36, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

A Pegasus a telefonok szoftvereinek olyan hibáit használja ki a távolról, észrevétlenül történő behatolásra, melyekről még maguk a fejlesztők, gyártók sem tudnak. Ezeken a réseken keresztül a telefonkészülékbe bejutva nemcsak a célszemélyek beszélgetéseit tudták lehallgatni, hanem hozzáfértek a legbizalmasabb információikhoz, például az emailjeikhez és egyéb üzeneteikhez, továbbá fotóikhoz és videóikhoz.

A Pegasust az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak és hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni. Ezzel szemben a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban (köztük Magyarországon is) használják a Pegasust újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

Magyarországon több, mint 300 célpontot találtak, akik közül egyelőre a következők azonosíthatók be biztosan:

  • Négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávid, a Hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságíró, aki azt kérte, hogy neve ne legyen nyilvános.
  • Egy magyar fotós, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű, Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több Vargához közeli üzletember és Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fia és egyik legközelebbi bizalmasa. (Simicska nem használt okostelefont, ezért őt magát ezzel a szoftverrel nem lehetett célba venni.)
  • A CEU egyik külföldi diákja, Adrien Beauduin, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

Emellett több más magyar közszereplő is szerepel a célpontként kiválasztottak között.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatok alapján több körülmény is erősen utal arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen.

Az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat, és számos információ mutatja azt, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.

A magyar kormány kapott egy részletes kérdéssort a cikkben szereplő összes lényeges állítással. Ezek egyikét sem tagadták, illetve nem reagáltak érdemben. Azt írták, “nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, hozzátéve, hogy Magyaroszág “jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A Jobbik azonnali hatállyal kezdeményezte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, de a többséget adó fideszes tagok nem mentek el, így a bizottsági ülés nem volt megtartható.

Jakab Péter kijelentette, hogy amennyiben a kormány tagjai nem adnak magyarázatot a történtekre, azt beismerésnek veszik.

Az ügyről részletesebben a Direkt36 tényfeltáró riportjában olvashat

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek