2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözélet"Odaszóltak az önkormányzattól" - egyesületi diszkrimináció Kalocsán?

“Odaszóltak az önkormányzattól” – egyesületi diszkrimináció Kalocsán?

Július 13-14-én kerül megrendezésre Kalocsán az Egyházi Közművelődési Egyesület és a Kistarcsai Kulturális Egyesület (KIKE) konferenciája, melyen olyan civil szervezeteket mutatnak be, akik a jótékonykodás, az önkéntes közösségi munka területén kiemelkedő munkát végeznek.

A rendezvényt a 100 évvel ezelőtt meghozott trianoni békediktátum emlékére szervezik (a COVID miatt egy év csúszással). Címe: Az egyházak helyzete a trianoni diktátum után.

Erre a konferenciára meghívták a Békés Kalocsáért Egyesületet (B-KE) és a Kalocsai Gerillakertész Egyesületet (KAGESZ) is. Felkérték őket, hogy tartsanak előadást a témában, mutassák be szervezetüket és az általuk alkalmazott “jó gyakorlatokat”.

A felkérésnek különös aktualitást adott, hogy

a KAGESZ június 25-én megkapta a “Bács-Kiskun megye közösségfejlesztéséért” díjat

melyet 2021 szeptember 4-én ünnepélyes keretek között vehet át a szervezet vezetője, Bolvári Ferdinánd.

A KAGESZ-ről a Kalocsán élő emberek jól tudják, hogy ők bármikor kaphatók önkéntes fűnyírásra, tereprendezésre, takarításra, és a város nekik köszönheti, hogy a lakók számára állandóam rendelkezésre állnak vízisport eszközök, így közösségek, iskolás osztályok bármikor vízre szállhatnak. Biztosak lehetünk tehát benne, hogy a díj jó helyre ment! 

Elkészült a rendezvény programja, melyben a megállapodás szerint részt vett volna előadóként a Békés Kalocsáért Egyesület és a KAGESZ is. A programmal együtt a meghívókat is kiküldték. (Ebben olvasható, hogy a nyitóbeszédet Filvig Géza polgármester mondja.)

Ám egy héttel a rendezvény előtt Bolvári Ferdinándot felhívta a Kistarcsai Egyesület elnöke  és elmondta, hogy borzasztó kellemetlen helyzetben van, mert, bár tudja, hogy az egyesületek bemutatásra méltó közösségi munkát végeznek, de mégis vissza kell mondania a meghívást. Az történt ugyanis, hogy

a Kalocsai Önkormányzattól “odaszóltak” a KIK Innovációs Kft-hez, hogy a BÉKÉS KALOCSÁÉRT EGYESÜLET, és a Gerillakertész Egyesület nem vehet részt ezeken a rendezvényeken.

Értetlenül, de kénytelen volt szót fogadni a Zsikó Zoltán vezette Kalocsai Innovációs Központ Kft.-nek, hiszen a projekthez a Művelődési Központot, mint helyszínt ő biztosítja (mint korábban megírtuk, az Önkormányzat a KIK Kft.-nek adta a Művelődési Központot)

Elgondolkodtató, hogy amikor Kalocsa város polgármestere komoly ábrázattal meginti az ellenzéki képviselőket, hogy “fogjunk össze a városért, itt nincs helye politikai csatározásoknak”, aközben utasítására negatív diszkrimináció éri azokat a civil szervezeteket, akik önzetlen önkéntes munkával húzzák előre szeretett városunk szekerét. A politikai indíttatáson kívül nehéz elképzelni más indokot.

Ma kezdődött a konferencia amelyen tehát a KAGESZ és B-KE nem vehet részt.

A mai testületi ülésen az egyik képviselő kérte, hogy jegyzőkönyvbe mondhassa: a polgármester hazudik. 

Tényleg hazudna? Dehát az ellentétben állna azzal, amit rendszeresen hangoztat, azaz, hogy ő bizony minden kalocsai polgármestere akar lenni!

Fotó: Filvig Géza képviselői facebook oldala

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mit vártatok ettől a takony gerinctelen fideszes ügyefogyott ügyvédecskétől ?

  2. Teljesen visszaállítható lesz a Kalocsai Művelődési Központ helyzete, mert annak a KIK Kft.-hez adományozása semmilyen jogszabálynak, és hatályos jogi környezetnek NEM felel meg. Természetesen a KIK Kft. és dolgozói által addig – e munkák teljesítése hiányában – felvett munkabéreket kamatostól is vissza lehet követelni…. Hiszen annak kifizetése nem teljesíti a jog előírt feltételeket.

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek