2022 június 29. szerda
- Hirdetés -
KezdőlapKözéletKALObjektív - avagy milyen is a kalocsai média-objektivitás

KALObjektív – avagy milyen is a kalocsai média-objektivitás

A 6300.hu alapító-szerkesztője, Király Róbert az elmúlt napokban/hetekben önkormányzati képviselői minőségében is több cikket jelentetett meg weboldalunkon. Ezek közül az egyikben ellenzéki képviselőként körültekintést végzett a kalocsai médiumok hír-kínálatában, és beszámolt a teljességgel egyoldalú kalocsai tájékoztatási rendszerről. Bemutatta, hogy a Zsiga Ferenc nevével fémjelzett kalocsai hírportálok gyakorlatilag kizárólagosan kormányoldali propaganda-jellegű, pozitív híreket (ahogyan a gazdasági zuhanás is eladható a „Magyarország jobban teljesít” szlogennel) jelentetnek meg, az objektív, minden kalocsai lakos igényének megfelelő hírek közlésének legkisebb igénye nélkül.

Király Róbert másik bejegyzésében a közelmúltban a polgármester egyszemélyi döntésével létrehozott KIK Kft. nyilvános szervezeti felépítését, valamint a tagok havi fizetését tette közzé, szintén egyszerű tényként.

Néhány napos feltételezett „anyaggyűjtést” követően a KALOhírek oldalán – ahogyan az elvárható a város polgárainak szakszerű tájékoztatására hivatott portáltól – hosszú cikkben mutatja be a kecskeméti vállalkozó Palásti Györgyöt, aki a fent említett KIK Kft.-ben a hangzatos „városfejlesztési divízióvezető” névtáblával rendelkezik, neve mellett pedig a nyilvános adatok szerint havi 1.209.500 Ft juttatás szerepel. Hagyjuk most a nem létező divízió feletti elmélkedést, hiszen az talán csak egy „megálmodott vízió”; nézzük meg a cikket a 6300.hu szemével,a KALOhírek viszonylatában:

A KALOhírek részéről Palásti György személye jó választás volt. Hiszen mit is lehetne mondani a KIK Kft.-t vezető Zsikó Zoltánról, aki szintén nem kalocsai, de 29 éves kora miatt neki még nincsen negyvenéves háttere Kalocsával, csak egy homályos, és őt rendkívül hátrányosan érintő gazdasági botránya az előző szekszárdi munkahelyéről, ami a KiK kft. ottani „mása” volt? Jobb is egy ilyen komoly cégvezető, akire a városunk polgármestere olyan nagyon számít Kalocsa fejlődése, elmaradottságának ledolgozása tekintetében!

“…A hét öt munkanapjából négyet töltök jelenleg a városban, többször a hétvégén is – különféle rendezvények szervezése miatt – Kalocsán vagyok.”

Jó a szerkesztő is, aki – bár névtelenül – ezt a hosszú írást szinte egy lélegzetre lejegyezte, minden érdemi közbevetést mellőzve… mondjuk, az első bekezdéshez én megkérdeztem volna, hogy ha Palásti úr a hét öt munkanapjából négyet (amiből „többször hétvégén is” kijut) Kalocsán tölt el, akkor tulajdonképpen a hogyan működteti a kecskeméti vállalkozását? Nyilván lett volna rá magyarázat, de azért mégis…

Felborulni látszik minden, amit egykor tanultunk a klasszikus ATL és BTL kommunikációról.

Remek a következő szerkesztői kérdés is: magánélet, munka, satöbbi… mondjuk, talán én – de csak talán – megkérdeztem volna, hogy ha már annyit dolgozik, mint ahogyan azt a poszt-graduális kommunikációs diplomájával egy bekezdésen belül többször leírta, legyen kedves felsorolni, mit dolgozik Kalocsán! Írtam volna a listát, hogy lássa csak mindenki, mennyi mindent kell megtenni 1.209.500 Ft-ért egy diplomás embernek! Sajnos az önképzés annyira azért még nem megy, hogy Barabási Albert-László nevét helyesen írja le, de az ATL és BTL kommunikáció megemlítése már így is lenyűgöző volt!

Azzal nem mondok senkinek újdonságot, hogy Kalocsa ma elmaradott a környező, hasonló adottságokkal rendelkező településektől.” 

azért a vékony jeget a KALOhírek sem tudta kihagyni, csak kell valami a célkitűzésekről, ugye? Nos, igazából csak annyit tudtunk meg a célokról, hogy várhatóan az összes vagyont kiszervezik a város tulajdonából. Az, hogy ezt a gondolatot mivel magyarázza Palásti György, már mindegy is, a KALOhírek szerkesztője csupán szorgos tollnokként jegyzetelte mindazt, amit a kazánfűtőből médiavezérré avanzsált kecskeméti jóakarónk diktált. Nála jobb, és önzetlenebb jótevőt még nem láttunk kicsiny városunkban! Még azt is elmagyarázza, hogy azért szervezik ki a feladatokat az ellenőrizhetetlen gazdálkodású kft-be, mert majd a Paks elszívja a munkaerőt, és emiatt ki kell szervezni. Tényleg. És ha kiszerveztük, akkor is el kell végeztetni emberekkel. Leginkább ugyanazokkal, – mert ki mással – csak már nem ugyanannyiért… és közben a vagyon is átadásra kerül, ugye? Igazából EZT írta le a KALOhírek, ugye értitek?

A „liberális fiú” megnevezést szerintem most hagyjuk. Szerintem félreértés lehetett, mert magam részéről elképzelhetetlennek tartom, hogy egyrészt egy poszt-graduális kommunikációs szakember ilyet mondjon egy kollégájára, másrészt, hogy egy professzionális, minimum diplomával rendelkező tollnok ilyet leírjon. Azt esetleg elfogadom, hogy Palásti György ezek szerint egy illiberális fiú.

Hölgyeim, Uraim, most jön a fő kérdés a szerkesztő úrtól: rólunk, azaz a Király Róbert által megjelentett bejegyzésről kérdez – izgatott vagyok!

Én a médiavilágban akkor szocializálódtam, amikor voltak még szabályok, és nagyjából a valóságot hallhattuk, láthattuk vagy olvashattuk a médiumokban.” 

Ajaj! Micsoda logikai csavar! A szerkesztő úr nem kérdezett rá, de hátha én megtehetem: ha Palásti úr még abban az érában szocializálódott, amikor minden a szabályok, etikai kódex szerint ment a (ATL) médiában (amúgy mikor volt ilyen?), de már nem úgy vannak a dolgok, akkor Ő vajon hogyan vezeti a médiabirodalmát?

“Azért, mert egy középiskolát végzett tollforgató, aki megjelentette ezt a cikket (a KIK dolgozóiról és azok fizetéséről – szerk.) maga sem érti, hogy mi miért is van. Ha meg nem érti, akkor hogyan veszi a bátorságot, hogy erről írjon?”

Szerkesztő úr helyében ott is közbevágnék, ahol a szerkesztők végzettségéről esik szó – na persze csak ha neki magának is van rá alapja -, szóval közbevetném, hogy a közérdekű adatok közreadásához semmilyen végzettségre nincsen szükség, csak a közérdekű adatokra, amúgy meg a Király Róbertnek éppenséggel közgazdász diplomája van! Na mindegy, ezt is kihagyta, gondolom nem a hiteles tájékoztatás járt az eszében.

“2021. januárjától a Onecreative Kft. két szerződést kötött a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft-vel, amelyből az egyik szerződés az én munkám ellentételezése, a másik pedig egy pályázathoz kapcsolódó, szolgáltatási megbízási szerződés.”

Lehet, éppen azon töprengett, hogy miként kerülhető ki az az újabb csavar, miszerint Palásti úr nem is a KIK Kft (di)vízió vezetője hiszen ahogy mondja, a Onecreative szerződött a KiK Kft-vel, és talán így tényleg nem szabadna megkérdezni, mennyi is a fizetése, mert hát a transzparencia ugye őrá azért hadd ne vonatkozzon már! De akkor hogy is van ez a dolog? Palásti György a KIK Nonprofit Kft. egyik vezetője, tulajdonképpen a város alkalmazásában, de ugyanez a Kft. szerződést köt a Onecreatív kft-vel, amelyben Palásti úr az egyszemélyi felelős vezető? Kicsit én is összezavarodtam, nem csoda, hogy a KALOhírek szerkesztője sem firtatta ezt a fura, kicsit sem összeférhetetlen egybefonódást! Jobb is, ha ehelyett az egyetlen rendezvényt, ahol Palásti úr LED kijelzőjéért vastagon megfizetett a város, úgy hozzuk fel példaként, mintha még legalább száz másik általa “segített” rendezvény is lenne a sorban. Belefér.

Az ÁFÁ-t megkérdeztük a könyvelőnktől, de szeretnénk, ha inkább Palásti úrral magyaráztatná el ennek lényegét a Tisztelt Szerkesztő úr, ha már a cikkben csak a fenyegetőzésre futotta, hátha…!

·       Végül azért a KALOhíreknek köszönhetően azt is sikerült megtudnom, hogy bár Palásti úr igen szemérmesen nem szokott beszélni a magánéletéről, azért ebben a hosszú cikkben három alkalommal is szót ejtett a magánéleti kapcsolatáról egy fajszi lánnyal – gondolom a “lány” kifejezés a “liberális fiú” ellentételezése, amúgy magam részéről kommunikációban és felnőttek esetén jobbnak tartom a „nő”, vagy a „hölgy” megnevezéseket, különösen, ha már nem éppen egy fiúkorban lévő riportalany mondja ezeket. Sajnálatos dolognak tartom, hogy – bár Palásti úr ezekben a szivárványokkal tarkított nehéz időkben így többször tudta hangsúlyozni konzervatív, heteroszexuális irányultságát, és ezáltal megnyugtató iránymutatást ad követőinek – tavaly óta immár egyedül kell töltenie napjait. Persze én pont ezekre nem voltam kíváncsi, mert ugyan a közvagyonból kiadott fizetését egyszerű állampolgárként is jogom van tudni, de ez a szerelmi szál mindenkinek a saját ügye, ahogyan azt Palásti úr éppen a fizetésével kapcsolatban jegyezte meg. Talán mégsem mindent tanítottak olyan jól azon a posztgraduális képzésen! De ez nem is baj, hiszen én most csakis a KALOhírek objektív, szakszerű tudósítását vettem górcső alá, engedelmükkel.

Döntsék el Önök, melyiket akarják – részemről maradok a 6300.hu-nál!

Utóirat: Tisztelettel, már-már alázattal kérdezem, mikor lesz a következő utazás a világ végére, hogy megnézzék, hogyan kell csinálni? (Láttunk már ilyet sok éve.) Adóforintjaimmal ahhoz már szívesen hozzájárulok!

Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.

1 hozzászólás

  1. Eddig nem követtem Kalocsa történéseit,mert Guszti idejében is megfenyegettek,de most ez a szituáció még veszélyesebb lett.
    Ami itt megy az tényleg pofátlanság. A Kalohirek vagy mi a csuda szerkesztője pedig a genszterváltás óta forgatja azt a bizonyos köpönyeget

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek