2024 május 21. kedd
KezdőlapMixA semmibe vezető vasút: Fotók egy elhagyott szovjet JET TRAIN-ről, mely egykor...

A semmibe vezető vasút: Fotók egy elhagyott szovjet JET TRAIN-ről, mely egykor 250 km/h sebességgel tudott haladni.

Újkorában valószínűleg úgy nézett ki, mintha a jövőből érkezett volna. Egy űrkorszaki közlekedési eszköz, amitől – bármerre járt – mindenkinek leesett az álla.

Most azonban elhagyatottan áll, és az elismerő pillantások helyett csak a rozsdát gyűjti.

Az alábbi lenyűgöző képek egy szovjet “turbó sugárhajtású” vasúti kocsit mutatnak, amelyet az 1970-es években építettek, és ami a tetején elhelyezett hatalmas sugárhajtóműveknek köszönhetően elképesztő 250 km/h sebesség elérésére volt képes.

A bökkenő csak a hihetetlenül magas üzemanyagfogyasztás volt. Emiatt a projekt zsákutcának bizonyult. Így a működő prototípust egy mellékvágányra tolták, és hagyták elrohadni.

Az első turbóhajtóműves vonatokat egyébként az Egyesült Államokban fejlesztette ki a New York Central Railroad mérnöke, Don Wetzel.

Az 1960-as évek közepén azt a feladatot kapta, hogy próbálja meg biztonságosabbá, olcsóbbá és gyorsabbá tenni a vonatokat.

Javaslata: “rakjunk két sugárhajtóművet egy mozdony tetejére, és nézzük meg, mi történik”.

Wetzel ezzel megalkotta az első sugárhajtású vonatot, amely még a mai napig is Amerika leggyorsabb mozdonya. “M-497 Black Beetle”-re keresztelték és végleges változata 1966-ban született meg.

Készítésekor fogtak egy meglévő “Budd Rail” diesel vonatot (RDC-3) amelyhez egy áramvonalas, a kocsi tompa orrát takaró elülső burkolatot és egy pár használt General Electric J47-19 sugárhajtóművet építettek.

A hajtóműveket az Egyesült Államok Légierejétől vásárolták meg 5000 dollárért.

Ezeket korábban a Convair B-36 interkontinentális bombázójának hajtóműveiként használták.

“Ezek voltak a legolcsóbb 5000 lóerős motorok, amelyeket találtunk” – mondta Wetzel a GE Reportsnak.

1966: A New York Central Railroad sugárhajtású kocsija próbafutás közben az Indiana állambeli Butler és az Ohio állambeli Stryker között.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek