2023 október 2. hétfő
KezdőlapPolitikaKabinet vagy tanácsadó?

Kabinet vagy tanácsadó?

Valamikor az önkormányzati kampányban Filvig Géza ígéretet tett arra, hogy nem fog kabinetet* működtetni polgármestersége esetén. Nem egészen két évvel a választás után azonban úgy látszik, hogy a kabinetet létrejött, csak épp másképp hívják…Önkormányzati cégek, tanácsadók és azok cégei sokasodnak az önkormányzat és a polgármester körül.

Néhányat közülük már bemutattunk korábbi cikkekben:

  • Onecreative Kft. – önkormányzati marketing
  • KIK Innovációs Kft. – a paksi bővítés összekötője
  • Palásti György – kommunikációs tanácsadó ügyvezető igazgató (Onecreative Kft.)
  • Zsikó Zoltán – KIK Kft. ügyvezető igazgató,

A járvány okozta vészhelyzet miatt érvényben levő különleges jogrend június 15-i hatállyal véget ért az önkormányzatok életében. Magyarul: június 15-e óta újra ülésezhet a képviselő testület és dönthet a város ügyeiben.

Hogy ez miért érdekes?

Nos, a járvány idejében a polgármester – a vonatkozó törvény keretein belül – egyszemélyben dönthetett a város ügyeiben, a képviselő testület bevonása nélkül.

A polgármester körül sokasodó cégek, valamint az egyre több tanácsadó alapján (akiket majd az önkormányzattól kikért számlák alapján be is mutatunk) felmerül a kérdés, hogy milyen mechanizmus alapján születtek a döntések?

A képviselő testület NÉLKÜL SZÜLETTEK, ezt tudjuk. de valóban egyszemélyi döntések voltak-e?

Mivel a képviselő testület újra teljes jogkörben dolgozhat, a vonatkozó szabályok és feladatkörök alapján kérheti a polgármestert a meghozott döntésekkel kapcsolatban magyarázatra. A meghozott döntések mélyreható magyarázatának kikérése most alapvető feladata lenne a képviselő testületnek, különben az formálisan is kivonul a döntéshozatali mechanizmusból, és ha nem is egy kabinetnek, de valamiféle tanácsadói kör kezébe engedi át a város ügyeinek eldöntését.

Az elmúlt időszakban sok átszervezés történt a városban mely magyarázatra szorulna, (a KKK, a Kalocsa Tv, a helyi média, a KiK Kft. megalapítása, stb.). Ennek kezdeményezése elsődlegesen a képviselőtestület feladata.

*Kabinet: A polgármester közvetlen irányítása alá tartozó szervezet az önkormányzaton belül, melynek fő feladata a polgármestert ellátni tanácsokkal, de végez irányítási, szervezési, technikai és adminisztrációs teendőket is.

Fotó forrása: Google

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek