2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözéletKalocsán forgatták a Duna TV „Önkéntesek” adását

Kalocsán forgatták a Duna TV „Önkéntesek” adását

Az önkéntesek azok, akik szabadidejük terhére a másikon segítenek a közjó érdekében. Ők tudják, hogy nemcsak kapni jó, hanem adni is. 

Az ő népszerűsítésüket tűzte ki célul 2012-ben a Duna Televízió az Önkéntesek című műsor elindításával. Ez lett Magyarország első tematikus, önkénteseket bemutató adása. Az elmúlt években 150 riportban ezernél is több önzetlen segítőt ismerhettek meg a nézők a tévében, illetve a feltöltött videókon keresztül a www.mediaklikk.hu/musorok/onkentesek oldalon.

Büszkék lehetünk, hogy ezúttal a Kalocsai önkéntesek mutatkozhattak be a Duna Televízióban. A műsor ezen a linken megtekinthető: Kalocsai önkéntesek

Bemutatkoztak Kalocsai Kék Lovagok. A „Blue Knights LE MC Hungary III – A Kalocsai Kék Lovagok Rendészeti Motoros Egyesület Magyarország III” csapatának összegyűjteni is nehéz, mi mindent csinálnak! A teljesség igénye nélkül:

 • rendszeresen javítják a környékbeli ovisok rollerjeit, kerékpárjait.
 • Különböző rendezvényeken, például gyereknapokon, óvodákban motorsimogatót és gyerkőc motoroztatást tartanak, megszámlálhatatlan kicsinek okozva örömöt.
 • Hagyományosan rendeznek vezetéstechnikai és családi napokat, közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési versenyeket.
 • Karácsonyi cipősdoboz gyűjtésen többszáz dobozt osztanak ki minden évben.
 • Túrákon, gurulásokon, találkozókon öregbítik Kalocsa nevét.
 • Külföldi kapcsolatokat keresnek, együttműködési barátságokat kötnek.
 • Jótékonysági árveréseket, gyűjtéseket szerveznek, fel sem tudjuk sorolni, mennyit.

Programjaikról Facebook oldalukon olvashatunk, és mindig várják a jótékony csatlakozókat.

A Kalocsai GerillakertészekKalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Környezetvédő Egyesület – KAGESZ) több, mint tíz éve kezdte működését: polgári engedetlenség keretében kitisztították a Vajaspartot, és lenyírták a füvet. Egyre gondozottabb lett a Vajas belvárosi szakasza, a Kubikus parkból áttelepülve most az egész Ruhapiac téri partot rendben tartják.

 • A cigányok lakta területen teljes szemétlerakót szüntettek meg, de sajnos ez egy állandóan visszatérő probléma marad.
 • Rendszeresen szervezik az országos TeSzedd akciók kalocsai csoportjait, évközben is többször kitisztítanak egy-egy területet, és folyamatosan tisztítják a Vajast.
 • Időseknek, egyedülállóknak segítenek ház körüli munkákban.
 • A gyerekeket a természet tiszteletére nevelik, hogy szimbiózisban tudjanak élni azzal.
 • Néhány éve elindították, és egyre nagyobb méretet ölt a vízisportok művelése városunkban.
 • Gazdag eszközparkjukat ingyen bocsátják a kalocsaiak rendelkezésére, lehetővé téve baráti társaságok, családok, gyermekek „vízen járását”.
 • Biztosítják a kalocsai iskolák számára a mindennapos testnevelés vízen való eltöltését, ezzel nem kis élményeket szerezve az osztályoknak.
 • Megalapozták a sárkányhajó, kajak-kenu kultúrát Kalocsán.
 • Jótékonysági akciókban vesznek részt. Ingyenes rendezvényeket segítenek, és szerveznek is.
 • Példamutatással nevelnek kicsiket és nagyokat a környezet szeretetére.

Programjaikról, és tevékenységükről Facebook oldalukon olvashatunk, és láthatunk rengeteg információt. Mindenkit várnak szeretettel, aki Gerillakertész szeretne lenni.

Szeitz Tibor életmentő önkéntest ki ne ismerné Kalocsán? Magánemberként jótékonykodik, de alapító tagja a nemrég alakult Octopus életjobbítóknak. Tibor elhívásnak tekinti azt a feladatot, hogy segítsen megtanulni mindnyájunknak, hogyan kell viselkedni krízishelyzetekben. Sokszor életet menthet, ha magabiztosan és helyesen tudunk cselekedni.

 • Oktatásokat, beszélgetéseket tart, közúti, munkahelyi elsősegély helyzetekben segít eligazodni.
 • Különböző rendezvényeken okít a logikus elsősegélyre. Mindenhová megy, ahová hívják, nagycsaládos rendezvényeken, klubokban, egyesületi szervezésekben, iskolákban, a legkülönbözőbb helyeken találkozunk vele, ő az, aki senkinek sem mond nemet, mindig számíthatunk rá, ha egészségi segélynyújtásról van szó.
 • És mindezt belső indíttatásból, szenvedéllyel, stílusosan, és örömmel teszi.
 • Állandó tanácsokka, figyelem-felhívással, példákkal “bombáz minket” a Logikus Elsősegély oldalán.

A műsor végén hallhattuk Lakatos György fagottművész növendékeit utcazenész pozícióban. Ez dicséret volt! Tanáruk, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanszékvezető, egyetemi docens, immár 29 éve minden évben megrendezi a Kék Madár Fesztivált Kalocsán, ahol fantasztikus művészekkel találkozhatunk megismételhetetlen előadásokon. Emlékezzünk, amikor a Magyar Állami Operaház stábja a sportcsarnokban adta elő a János Vitézt, helyi iskolások énekelték a gyermekkórus dalait, vagy a Quimby koncert, a Katolikus Iskola udvarán, a vidám gyermekelőadások az elmaradhatatlan fagyival, az örökifjú Koncz Zsuzsa, a csodálatos komolyzenei koncertek a Főszékesegyházban, ohhh, és meddig sorolhatnánk! Egyedülálló talán országszerte is a neves művészek sora, akik részt vettek a fesztiválon, amelynek bevételét mindig a beteg gyermekek megsegítésére fordították. A jótékony cél mellett elgondolkozott-e már valaki azon, hogy e rengeteg híres művész „felvonultatása” mekkora ajándék kis városunknak, Kalocsának?! Az országosan egyedülálló Kék Madár Fesztivál megálmodója, szervezője; atyja Ő.

Akit további részletek érdekelnek a Duna Televízió magazinműsoráról, valamint példaként szolgáló kezdeményezéseket ajánlanának a figyelmükbe, keressék a www.facebook.com/onkentesek oldalt.

Ha megfogjuk egymás kezét, és Te is akarod, együtt pénz nélkül is sokat tudunk tenni egymásért, városunkért, közösségünkért, Kalocsáért!

Legyél Te is Önkéntes, mert

„Jót tenni jó!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek