2023 szeptember 23. szombat
KezdőlapKözéletJönnek az új rendszámtáblák

Jönnek az új rendszámtáblák

A Magyar Közlöny június 1-i számában megjelent kormányrendelet szerint 2022 július 1-től új rendszámtábla típus váltja le az eddigi 3 betű-3 szám formációt.

Az új rendszámtáblák négy betűből és három számból állnak majd. A négy betű két-két betűre tagozódik majd, közte a magyar címer lesz látható. Az első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzó kell legyen. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek a rendszámokon. A rendszámtáblán, csakúgy, mint a mostaniakon, ott lesz az EU-címer, és a H betű is kék háttéren. Az új formátum a „zöld” és a szürke rendszámokra is jön.

A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak majd. Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT.

A diplomatáknál a betűk után három-három számjegy jön. A TX és OT rendszámok után a kezdőbetűk után még két betű, kötőjel és három számjegy jön.

Továbbra is lehetőség lesz egyéni rendszámtáblákra. A rendelet szerint „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhatnak majd. Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák.

Az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” (mint ideiglenes) betűjelűeket adnak majd ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek