2024 július 20. szombat
KezdőlapKözéletMegoldódni látszik a Kunszt óvoda helyzete. Ideiglenesen.

Megoldódni látszik a Kunszt óvoda helyzete. Ideiglenesen.

A tegnapi napon a polgármester bejelentette, hogy sikerült megoldani a régóta húzódó és nagy port kavart óvoda-problémát. A Kunszt utcai óvodából is költöznek a gyerekek! Igaz, nem az új épületbe. Ideiglenesen a felújítás alatt álló Ifjúsági házban alakítanak ki nekik helyet.

(Portálunk 4 részes cikksorozatban mutatta be a kalocsai óvoda-ügyet. Írtunk az újonnan épülő, egyelőre csak 75 gyermek befogadására képes Petőfi utcai Óvodáról valamint a Kunszt utcai óvodának tett ígéretről is – mely szerint ők költözhetnek a leromlott épületből az új óvodába. De volt szó a másik, Alkony utcai óvodáról is, amelynek kisebbek a problémái, a polgármester mégis váratlanul nekik ígérte az új óvodát. A végkövetkeztetést is levontuk: Sajnos a létszámcsökkentett ovi-projektnél 2019-ben az ellenzéki önkormányzatnak még nem segített az állam, ezért most itt az ideje, hogy a családbarát kormányunk Kalocsára is tekintsen, és végre segítő kezet nyújtson!)

A következőkben Király Róbert képviselő beszámolóját olvashatják a polgármesteri bejelentésről

“Tegnap nagy várakozással tekintettünk dr. Filvig Géza bejelentése elé. Az esemény jelentősnek ígérkezett, hiszen a polgármester még a képviselő-testületet is összehívta, pedig erre a vészhelyzet kihirdetése óta eddig csak kétszer került sor.

Mivel a napokban városunkban járt a paksi beruházásért felelős miniszter, Süli János és országgyűlési képviselőnk, Font Sándor is, így bíztunk benne, hogy a választások előtt ígért kormányzati együttműködés most beindul és érkezik a segítség. És ha így lesz, akkor végre sikerül majd pontot tenni a botrányos „óvoda-ügy” végére.

Ehhez képest a bejelentés arról szólt, hogy ideiglenes megoldást sikerült találni a költözésből kimaradó Kunszt utcai óvodának.

A megoldás lényege, hogy

megfelelő átalakításokkal az Ifjúsági Ház alkalmassá tehető óvodások átmeneti befogadására.

Előzetes számítások alapján ez az átalakítás töredéke lesz bármelyik leromlott Óvoda felújításának. Becslések alapján nettó 8 Millió forintot tenne ki. A másik fontos érv emellett, hogy ennek befejezése megvalósítható az új Óvoda nyitásáig, azaz 2022. február 1-ig, így mindkét óvodából egyszerre költözhetnek a gyerekek.

A képviselők egyöntetűen támogatták a javaslatot, hiszen az Óvoda-kérdés jelenleg prioritást élvez minden előtt.

Persze így majd megoldást kell találni a későbbiekben arra, hogy az Ifjúsági Házat eddigi használó civil szervezetek, tánccsoportok, egyesületek hol tudják folytatni munkájukat, a korábban itt tartott rendezvényeket hol lehet majd megtartani?

Néhány ellenzéki képviselő aggodalmát fejezte ki, attól félve, hogy februárig túl kevés az idő a munkálatokra és esetleg nem tud elkészülni időben az Ifjúsági ház átalakítása. Egy esetleges késés minden napja újabb kihívás lenne a Kunszt utcai Óvoda dolgozóinak, és az oda járó gyerekeknek.

Amellett, hogy egyértelműen támogattam a javaslatot, azért elgondolkodtam azon is, hogy ha a probléma fél éve fennáll (azóta nem üzemel az Alkony utcai ovi – a szerk.), akkor a polgármester úr ez idő alatt miért nem tett látszólag semmit a helyzet megoldása érdekében? Sőt! Az idei évre egy fillért sem különített el óvodafelújítási munkálatokra. Mintha az ígéretekkel ellentétben az Alkony utcai óvoda helyreállítása soha nem is lett volna cél.

Tehát vannak megválaszolatlan kérdések, de ugyanakkor azt gondolom, hogy a most született

a megoldás kizárólag annak köszönhető, hogy vannak még kreatív szakemberek az önkormányzatnál, csak hagyni kell őket dolgozni!

A „lényeg” az ülés végén azért még elhangzott a polgármester szájából: „ugye, hogy Velünk erősebb a város?”

Hát meglátjuk, de addig is dolgozzunk a városért!”

A technikai részletek:

A Petőfi Sándor utcában található közel százéves épületet a Paksi Atomerőmű támogatásával kezdte a város felújítani 2018-ban. Az I.ütemben a vizes blokkok és öltözők építése, talajvíz elleni védelem, külső homlokzati nyílászárók és tetőhéjazat cseréje valósult meg, II. ütemben épületen kívüli közművek felújítására és a belső épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére és a fűtésrendszer modernizációjára került sor. Idén pedig a villamosrendszer felújítására van tervben.

Boromisza Viktor a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály osztályvezetője mutatta be a képviselőknek az átalakítás főbb sarokpontjait, amelyek a szigorú óvodai előírásokat is követik:

  • a nagyterem középső elválasztással 2 csoportszobává lesz alakítva, melynek vizesblokkja és öltözője az előtérben lesz a már meglévő helységekben kialakítva
  • a kisterem lesz a 3. csoportszoba, melynek utcai fronton lévő szomszédos szobájából lesz kialakítva ennek a vizesblokkja és öltözője
  • a színpad is leválasztásra kerül, melyből tornatermet alakítanak ki

Ezen kívül már kész van egy komplett felnőtt vizesblokk és öltöző, melyet a nevelők és szülők használhatnak. Az egyik felújított helység pedig előkészítő-melegítő konyha funkciót fog betölteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek