2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözéletJárványügyi intézkedések az elvekkel szemben

Járványügyi intézkedések az elvekkel szemben

Az újranyitás következő lépésével olyan helyzetbe kerültünk, ahol elvi és gyakorlati vonatkozásban is sérülnek olyan alapelveink, mint a szabadság. A szabadság definíciójában közkeletű félreértés tartja magát makacsul, és talán ez okozza azt, hogy kevésbé vesszük észre mi történik.

A közkeletű félreértés szerint:

„Szabadság az, amikor azt tehetem, amit szeretnék”.

Ez a szabadságdefiníció azonban nem pontos.

A szabadság pontos definíciója szerint:

„Szabadság az, ha nem kell megtennem, amit nem szeretnék”

A két definíciót egy világ választja el egymástól, és ha ezen a szemüvegen keresztül vizsgáljuk az újranyitás következő lépésének vonatkozó rendeleteit melyek a Magyar Közlönyben is megjelentek, akkor észre vehetjük, hogy az állam képviselői, jogi eszközöket alkalmazva, a jutalmazás és büntetés ideáját felhasználva szorítanak keretek közé.

Súlyos kérdéseket vet fel ez a szankcionáló, vagy ha úgy tetszik ez a jutalmazó jogi intézkedés sorozat. A szabadság csorbításán túl, elveszi az önálló vélemény kialakításának lehetőségét is.  Ez pedig elvezet az érdemi vita, a párbeszéd, a szakmai érvek megszűnéséhez, így hiteles forrás és tények hiányban csupán a vélemények vitája marad. Vélemények alapján pedig csupán érzelmi döntést lehet hozni.

Ma szinte esélyünk sincs kilépni a vélemények világából, megismerni a tényeket, ütköztetni álláspontunkat majd ennek megfelelően kialakítani álláspontunkat, megfelelő fórum és érdemi vitapartnerek hiányában. Ez a demokrácia alulműködésére utal, mely sok véleménnyel szemben nem csak az államhatalom hibája.

Végezetül ki kell mondani, hogy az állam képviselőinek jószándékát nem vitathatjuk el, miszerint tudásuk legjavát felhasználva mindent megtesznek a járvány megfékezése érdekében, de az alkalmazott módszerek igen is vitathatók ebben a formában. Ezek ugyanis alapjaiban sértik, és hátrányosan különböztetik az egyéni döntést, ezáltál a szabadság eszméjét.

1 hozzászólás

  1. Szép dolog a SZABADSÁG, és minden ember szabad akar lenni! Minden ember “szabadnak születik”! De milyen szabadság az, ha egy ember éppen a szabadságra hivatkozva életveszélybe sodorja egy másik ember (emberek) életét? Miközben megvan a lehetősége, ezt elkerülni! Aki nem önzően akar szabad lenni, az figyelembe veszi embertársai érdekeit is! Ha önként lemond egy pici szabadságról, akkor nem sérül a “szent szabadság”!

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek