2024 június 12. szerda
KezdőlapKözéletTilos a fűnyírás vagy a flexelés hétvégén?

Tilos a fűnyírás vagy a flexelés hétvégén?

Napokon belül tényleg itt a tavasz. Megkezdődnek a kerti munkák, a szabadtéri barkácsolások. Kalapálás, fűnyírás, flexelés. Kellemetlen, ha az ember ezen tevékenységek hangjára ébred vasárnap reggel. Szomszédok között nézeteltérést okozhat mindez.

Ez idő tájt gyakran felbukkan közösségi portálokon a figyelmeztetés, miszerint tilos vasárnap füvet nyírni, flexelni, bármilyen hangos munkavégzésbe fogni ünnepnapokon és vasárnap. Ezeknek a posztoknak az írói általában azt is tudni vélik, hogy 50-200 ezer forintos büntetéssel sújthatók a rendelet megszegői.

Nos, jó, ha tudjuk, hogy ez nem így van! Kevés az olyan település, ahol rendelet szabályozza, mikor lehet vagy nem lehet zajjal járó tevékenységet végezni, így például füvet nyírni. Kalocsán 2005 óta azonban rendeletileg szabályozva van ez a kérdés.

Nézzük, városunkban mi tiltott és mi engedélyezett? És legfőképp, mikor?

A választ a “Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2005. (XII.15.) sz. rendelete a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályairól” elnevezésű önkormányzati rendeletben találjuk.

A rendelet 14. § (4) pontja alapján:

Zajjal járó munkákat (pl.: Betonkeverés, fűnyírás, fűrészelés, stb.) a lakóövezetekben munkanapokon 6.00-20.00 óra között, munkaszüneti napokon 7.00-20.00 óra között lehet végezni.

A fentiek alapján tehát este nyolcig a hét bármely napján végezhető zajjal járó tevékenység.

A rendelet részletesen szabályozza a “hangosító berendezések” használatának szabályait is, így egy-egy éjszakába nyúló, zenés kerti-parti esetén érdemes ezt áttanulmányozni. Vagy áthívni a szomszédokat is egy italra!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek