2021 május 16. vasárnap
Kezdőlap Politika Elkészült az előválasztási menetrend

Elkészült az előválasztási menetrend

Elkészült az ellenzéki előválasztási menetrend, első forduló: szeptember 18-26., második forduló: október 4-10.

Egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok mind a 106 egyéni választókerületben – értesült a Debreciner

- Hirdetés -

Az együttműködő ellenzéki hatok pártelnökei létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), mint a legfőbb operatív irányító szervét az előválasztásnak. A testületbe a következő személyeket delegálták:
Sebián-Petrovszki László (DK),
Szabó Gábor (Jobbik),
Hanák Gábor (LMP),
Molnár Zsolt (MSZP),
Hajnal Miklós (Momentum),
Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).

Az előválasztás menetrendje a következő:

Július 26-tól – jelöltek bejelentkezése, nyilatkozataik leadása, frakcióba jelentkezés.
Augusztus 23-tól – a jelöltséghez szükséges aláírásgyűjtő-ívek felvétele.
Szeptember 6-án délelőtt – a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőívek leadásának határideje.
Szeptember 18. és 26. között – az előválasztás első fordulója,

  • országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek kiválasztása (a legtöbb szavazatot kapó képviselő-jelölt indul a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson adott választókerületben a hatpárti együttműködés jelöltjeként.
  • szavazás miniszterelnök-jelöltekre is. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül valaki megszerzi a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor ő indul a hatpárti együttműködés jelöltjeként, ha nem, akkor lesz második forduló.
  • Október 4. és 10. között – második forduló, miniszterelnök-jelölt választás.

A hat párt vezetői úgy döntöttek, hogy az Országos Előválasztási Bizottság mellett mind a 106 egyéni választókerületben létrehozzák a Helyi Előválasztási Bizottságokat (HEVB), amelyekbe – az OEVB-hez hasonlatosan – mind a hat párt delegál egy-egy tagot, a HEVB-knek egy héten belül (április 24-ig) meg kell alakulniuk. A helyi bizottságoknak is konszenzussal – tehát nem szótöbbséggel – kell meghozniuk a döntéseiket, ahogy állítólag a hat párt elnökei is teszik a választási ügyekben.

A Helyi Előválasztási Bizottságok legelső feladata, hogy javaslatot tegyenek, a választókerületükben hány helyszínen és konkrétan hol lehessen majd szavazni akár az első forduló teljes 9 napja alatt, akár csak 1-2 napig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek