2022 június 28. kedd
- Hirdetés -
KezdőlapMixTöbb millió forint tűnt el egy magyar nő számlájáról, aki bedőlt a...

Több millió forint tűnt el egy magyar nő számlájáról, aki bedőlt a csomagküldős SMS-nek

A napokban számos médium beszámolt róla (és facebookos ismerőseink közül is sokan megosztották), hogy egy rosszindulatú SMS terjed, mely félrevezető információval egy alkalmazás letöltésre buzdít. Ezzel az alkamazással elvileg nyomon követhetjük éppen érkező csomagunkat. Ez azonban átverés. Letöltés után telefonunk észrevétlenül SMS-eket küld mobilunkról más felhasználóknak. Már ez is anyagi kárt okoz, azonban könnyen lehet, hogy ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy a kártevő hozzáfér a telefonunkon keresztül minden érzékeny adatunkhoz, így például online banki adatainkoz is.

Az RTL Klub Híradójának keddi adásában egy névtelen áldozat arról számolt be, hogy a fertőzött alkalmazás telepítése után lenullázódott a számlája. A károsult nő a szolgáltatójától kapott SMS-ben értesült arról, hogy letiltották a kimenő hívásait magas értékű tartozás miatt. Utána az ügyfélszolgálat segítségével sikerült visszaállítani a telefonján a gyári beállításokat, ami fertőzésgyanú esetén a javasolt intézkedés. Később még több részlet derült ki: a bankszámlája ellenőrzése után a károsult arra lett figyelmes, hogy több millió forintot loptak el tőle feltehetően a vírust terjesztő kiberbűnözők. A bank azt ígérte, segítenek neki visszaszerezni a pénzt. A nő rendőrségi feljelentést is tett az ügyben.

A rendőrök tájékoztatása szerint amennyiben sikerül azonosítani az elkövetői csoportot, akkor meg fogják tenni azokat a lépéseket, amelyek a vagyon visszaszerzéséhez szükségesek. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője, Bor Olivér a csatornának elmondta: nyomon vannak, rengeteget dolgoznak a kód visszafejtésén és az elkövetők elkapásán. A csalókat előbb bíróság elé kell állítani, és csak a jogerős ítélet után lehet behajtani rajtuk az okozott kár ellenértékét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek