2024 április 17. szerda
KezdőlapKözélet2021. március 15.

2021. március 15.

Önöknek mit jelent a szabadság és lehet-e pontokba szedni?

Természetes, hogy szabadok vagyunk. Igen, európai állampolgárként, azok vagyunk. Szabadon szólhatunk, mozoghatunk, véleményt nyilváníthatunk. Már amennyire. Amikor nem félünk, hogy bántódásunk esik attól, ha szólunk, ha véleményt mondunk. Szabadok vagyunk, vagy mégsem?

Szabadon tanulhatunk, járhatunk egyetemre, képezhetjük magunkat. Úgy nagyjából. Ha szüleink ki tudják fizetni taníttatásunkat, vagy mi ki tudjuk fizetni gyermekeink tanulását. Meg, ha a hatalom is rábólint és szabadon hagyja egyetemeinket, ha nem gördít akadályokat képzésünk elé. Szabad tanultnak lenni, vagy mégsem?

Szabadon munkát vállalhatunk, dolgozhatunk, tevékenykedhetünk. Dolgozni, na, azt szabad. Ugyan nincs minden esetben képzésünknek megfelelő munkahely, meg egyes munkáltató sem fizet rendesen. Kényszerből írunk alá munkaszerződéseket, és a magánszektort sem érinthetetlen. Szabad a munkavállalás vagy mégsem?

Szabadon rábízhatjuk magunkat a törvényekre, egyenlők vagyunk a bírák előtt. Azonban felháborít minket, hogy a törvények nem vonatkoznak egyesekre. Közpénzből utazgatás, illetéktelen szer hordozása, jogosulatlan támogatás-felvétel, anyagi előnyök szürkén szerzése. Szabad egyenlőnek lenni vagy mégsem?

173 évvel a Szabadságharc után Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy nem magától értetődő a szabad szólás, a jogállamiság, a sajtó szabadsága, a vallások egyenlősége. Állandósult a cenzúra, az indokolatlan ellenőrzés. A kivételes helyzetben lévőkre nem vonatkoznak a törvények és nem vállalnak közös terheket.

Mit kíván a magyar nemzet 2021-ben? Engedünk a 48-ból?

1848. március 15.

„Mit kiván a magyar nemzet.

Legyen béke, szabadság és egyetértés.

 1. Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
 2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
 3. Évenkinti országgyülést Pesten.
 4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
 5. Nemzeti őrsereg.
 6. Közös teherviselés.
 7. Urbéri viszonyok megszüntetése.
 8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
 9. Nemzeti Bank.
 10. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk.
 11. A’ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
 12. Unio.

Egyenlőség, szabadság, testvériség!”

Angeli Gabriella

A Kalocsai Összefogás nevében közös koszorú elhelyezésével tisztelgett a hősök előtt

-Békés Kalocsáért Egyesület,

-Demokratikus Koalíció,

-Jobbik Magyarországért Mozgalom,

-Momentum Mozgalom,

-Magyar Szocialista Párt”

1 hozzászólás

 1. valamikor tized volt meg egyéb nyalánkságok, és akkor ezt hitte a nép, hogy abszurd rossz az élet. Most több az adód, és még mennyi helyre kell fizetni ezt-azt? Mára a levegőt sem szívhatod nyugodtan magadba, lezárja arcod egy maszk. Hozzáteszem, hogy a boltokban akkor is a másik által KIFÚJT levegőt LÉLEGEZNÉD be, ha alapos szellőztetés lenne.
  Hallott valaki arról, hogy “előírás lett volna” a boltok stb. szellőzési rendszere felülvizsgálata, és annak biztosítása?
  Magyarul, már a bejáratnál és folyton a bent levők kifújt használt, bacilussal, vírusokkal, stb. telt levegőt szívod be, de azt is a saját használt levegőddel keverten. Tehát már élni sem akarnak hagyni,
  Tiszta friss éltető Levegőt! is, ne csak a 12 pontot akarjátok! Hm?

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek