2024 július 20. szombat
KezdőlapKözéletNem fogadja el az EU a kínai és az orosz oltást a...

Nem fogadja el az EU a kínai és az orosz oltást a közös igazolásnál

Az Euronews a korábbi információkkal ellentétében úgy értesült, hogy az unió közös védettségi igazolványát mégsem kaphatják meg azok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak. Ez egy tegnapi zárt ajtók mögötti megbeszélésen hangzott el két uniós biztos részéről. Kedden a Bloomberg hírügynökség még arról írt, elfogadja az EU a tagállami vészhelyzeti engedélyeit is.

Mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást a jövőben azok, akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást kaptak. Erről beszélt az Euronews forrása szerint két uniós biztos is csütörtökön az Európai Parlamentben, ahol az Európai Parlament frakcióvezetői és uniós biztosok tárgyaltak az unió oltási stratégiájáról. A birtokukba került leirat szerint az bizottság alelnöke Margaritisz Szkínász a következőket mondta:

“Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be, mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem. “

Ez Magyarország számára azt jelenti, hogy a kínai és az orosz oltásokkal rendelkező emberek nem kaphatják meg az uniós igazolást, ha ezek az oltóanyagok addig nem esnek át az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán. Az orosz Szputnyik V vizsgálata már elindult, így ez része lehet a közös rendszernek a jövőben, a kínai Sinopharm azonban nem kért uniós engedélyt.

Az ülésen részt vett az unió igazságügyi biztosa, Didier Reynders is, aki hasonlóan fogalmazott.

‘A bizottság javaslata csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező oltóanyagokra terjed majd ki, de természetesen a tagállamok szabadon olthatják a lakosságukat más termékekkel is” – mondta Didier Reynders.

Az ülésen elhangzottakat egy másik, neve elhallgatását kérő uniós forrás is megerősítette az Euronews szerkesztőségének. A Bloomberg hírügynökség kedden közölte azt, hogy információik szerint a tagállamokban vészhelyzeti engedéllyel rendelkező oltóanyagok is bekerülhetnek az uniós rendszerbe, annak ellenére is, hogy nem rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével. A hírügynökség akkor felhívta a figyelmet, hogy a javaslat ezen része még változhat a bejelentésig.

Az Európai Bizottság egyébként jövő szerdát hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit. A dokumentumot a déli tagországok kérésére hozzák létre, a fő célja a nemzetközi utazás megkönnyítése lesz. A tervek szerint ezzel lehet majd igazolni, hogy valaki koronavírus elleni oltást kapott, hogy átesett már a betegségen, így természetes védettséget szerzett, vagy pedig negatív koronavírus tesztet mutatott fel.

Az azonban még nem világos, konkrétan milyen jogosultságokat ad majd a bizonyítvány. Az azonban biztos, hogy a dokumentumot csak átmeneti jelleggel hozzák létre, a járvány végeztével megszüntetik majd a használatát.

Az ügyben a portál megkereste Ujhelyi Istvánt, aki az Európai Parlament vakcinaügyi kontaktcsoportjának egyetlen magyar tagjaként aktív az ügyben. Azt írta, azt szeretné, hogy egyetlen egy magyar állampolgárt se érhessen hátrányos megkülönböztetés abból fakadóan, hogy melyik vakcinával oltották be. Ennek biztosítása a kormány kötelessége.

Forráseuronews
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek