2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletElőválasztás 2.0

Előválasztás 2.0

Az ellenzéki együttműködés pártjai (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) 2020. december 20-án közölték, hogy közös listán indulnak a 2022-es országgyűlési választáson.

Február végén újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés.

A hat ellenzéki párt döntött:

Tárgyalóasztal helyett a választók kezébe adják a döntést: kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyen Orbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben.

A megegyezés szerint az ellenzéki előválasztás augusztusban indul, és a folyamat 2021. október 23-ig lezajlik. Mind a 106 választókerületben lesz előválasztás, amelyen civilek is indulhatnak, de előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez csatlakoznak. Az előválasztás több hetes folyamata a tervek szerint augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket. Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is.Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

A Civil Választási Bizottság elnöke, Dr. Magyar György javaslata, hogy az előválasztáson részt vevő szavazók három kérdésben is kinyilváníthassák a véleményüket:

  • a közös miniszterelnök-jelölt személyéről,
  • az egyéni képviselőjelöltekről
  • és a pártszimpátiájukról.

Utóbbi azt is eldönthetné, hogy a választók milyen arányban látnák az ellenzéki pártok jelöltjeit a közös listán. Magyar György szerint ezzel elkerülhető lenne, hogy „füstös szobákban”, a választók bevonása nélkül szülessenek megállapodások.

Az előválasztás eredménye ugyanis valóban a választói akaratot tükrözné a közös listán is.

A kétfordulós előválasztást azért is fontosnak tartja, mert az első fordulóban, az úgynevezett előselejtezőben minden indulni szándékozó miniszterelnök-jelölt megmérettethetné magát – az együttműködés pártjain túlról érkezők is.

A választók mondhatnák meg, hogy ki a két (vagy akár három-négy) legerősebb aspiráns. Közülük azok is választhatnának a második fordulóban, akiknek a kedvence az elsőben kiesett.

Így elkerülhető lenne az, mint egy egyfordulós előválasztásnál, vagyis hogy több jelöltön terülnek szét a szavazatok. Ugyanakkor az is kiderülne, hogy kiknek van valós társadalmi támogatottságuk.

Az indulóknak egy értéknyilatkozatban kellene rögzíteniük, hogy elfogadják az előválasztás eredményét, nem indulnak el miniszterelnök-jelöltként a 2022-es választáson, továbbá kiállnak a győztes mellett.

2019-es főpolgármesteri előválasztás volt az ország első előválasztása, ez volt az első elektronikusszavazásra épülő választás is.

Ez a nagyszabású feladat csak partnerségben valósulhatott meg. A pártok és civil szervezetek technikai együttműködésének a Civil Választási Bizottság adott kereteket.

A független civil koordináció nyújt biztosítékokat az egyenlő feltételek kialakítására, a szabályok betartására ellenőrzésére, a bizalom, a részvétel és a támogatottság növelésére.

Mind az online, mind az offline szavazás hátterében az aHang által fejlesztett előválasztó szoftver állt, biztosítva az egyidejűséget, átláthatóságot, hitelesítési és adatbiztonsági feltételeket.

A választás lebonyolítását széleskörűen menedzselő szoftver 2019. óta folyamatos fejlesztés alatt áll, mára gyors és egyszerű online szavazást tesz lehetővé, továbbfejlődtek hitelesítési és biztonsági funkciói, új elemekkel és részvételi lehetőségekkel növeli a választói élményt.

A közelmúltban kiadott közlemény szerint a közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják. Nagy érdeklődéssel várjuk a következő közös lépést, amint megtudunk új információkat, azonnal jelentkezünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek