2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletBotrány a hétvégi tömeges oltási program körül. Már fel is függesztették.

Botrány a hétvégi tömeges oltási program körül. Már fel is függesztették.

Csütörtökön 74 ezer ember kapott SMS-ben behívót oltásra, azonban rendszerszintű technikai problémák miatt ideiglenesen leállították ezt a tömeges oltási programot.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújának legfontosabb részeként a miniszterelnök közölte, hogy problémák vannak a tömeges oltással. A gond nem az oltóanyagokkal függ össze, hanem technikai kérdésekkel.

Eddig az volt a menetrend, hogy a háziorvos ismerte a betegeit, akik közül személyesen hívta be a regisztráltakat. Most azonban tömegesen oltanak, és „át kell állni az adatalapú oltásra”, viszont az adatalapú oltásnál „ha az adatok nem stimmelnek, akkor sajnos semmi nem stimmel” – mondta Orbán.

Emiatt fordul elő az olvasói jelzések szerint is jelentős számban, hogy olyan embereket hívnak be, akiket már beoltottak, vagy olyan helyre hívnak be valakit, ami nagyon távol (akár többszáz km-re) esik a lakóhelyétől.

A problémák miatt Orbán jelentette:

„az egész rendszert meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük, és az adatokat fölül kell vizsgálni”.

Néhány perccel ezek után jelent meg a hír a kormányzati koronavírus-oldalon, amely szerint átmenetileg le is állították az épp csak meghirdetett tömeges oltást. „Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk” – írták.

BONYOLÍTJA A HELYZETET, hogy A FENT OLVASHATÓ, a hétvégi oltás elmaradásáról szóló bekezdést néhány perccel a tájékoztatás megjelenése után gyorsan leTörölték.

Ma arról döntöttek, hogy feláll egy „külön operatív kis csoport” a probléma kezelésére.

Ezen a ponton a riporter, Nagy Katalin az oltási terv mentén folytatta volna a beszélgetést, a miniszterelnök azonban a szavába vágva jelezte, hogy „bocsánat, nagyon fontos, hogy van egy telefonszámunk, ezt kértem Müller Cecília asszonytól, hogy minden nap mondja be, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát észlel, akár a rendszerben, akár saját magára vonatkozóan; és adnak tanácsot ott, hogy mit és hogyan kell tenni, hogy a hibát ki tudjuk javítani”.

Kapva kapott az alkalmon a közmédia műsorvezetője, és megkérdezte Orbántól, el tudja-e most is mondani a telefonszámot, mire Orbán egy kis papírsusogás kíséretében jelezte, hogy sajnos nem, nincs nála.

A technikai problémák tükrében különös megvilágításba kerülnek a miniszterelnök korábbi, oltásokkal kapcsolatos nyilatkozata:

  • „Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő átoltásnak a föltételei megvannak.” (2020. december 18.)
  • „Ha sok vakcina van itt, akkor sokat és gyorsan oltunk.” (2021. január 03.)
  • „Egymillió embernek a két nap alatt történő beoltására is fel vagyunk készülve.” (2020. január 19.)

A kormányfő december 18-án egész pontosan a következőket mondta: „Tehát ma egy általános országos, egy-két nap alatt történő teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll. Az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek