2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözéletA Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (szokásos említése: A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja) Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Az emléknap időpontja azért február 25-e, mert 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Ezután 1951-ig magyarországi és ausztriai börtönökben őrizték, majd 1952-ben a Szovjetunióba vitték, ahol bírósági tárgyalás nélkül 25 év kényszermunkára ítélték.

A politikus letartóztatása és fogva tartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé Kovács Béla típuspéldája lett a pártállami rezsim áldozataiként számon tartott embereknek.

Becslések alapján körülbelül 100 milliót tesz ki a kommunizmus áldozatainak száma az egész világon.

Tiszteletük jeléül (a járványügyi és csoportosulási szabályok betartásával) a kalocsai Jobbik koszorút és mécsest helyezett el az 56-os emlékparkban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek