2023 szeptember 26. kedd
KezdőlapVárosházaHallgattassék meg a másik fél is - válasz a polgármesternek

Hallgattassék meg a másik fél is – válasz a polgármesternek

Február 15-én ezen a hírportálon megjelentettem egy írást, melyben aggodalmamat fejeztem ki azzal kapcsolatban, hogy – bár járványhelyzetben a polgármester egyszemélyben dönt és fogadja el a város költségvetését – az előzetes ígérete ellenére esetleg nem lesz lehetősége a képviselőknek beleszólni és már csak a végleges anyaggal találkozunk, hiszen a költségvetési-tervezet elkészítésének törvényi határideje ezen a napon lejárt.

Nem tudom, hogy a megjelent cikk hatására-e, de végül is másnap délután (16-án) értesítést kaptak a képviselők Filvig Géza polgármestertől arról, hogy február 18-ra informális találkozóra hívja őket, amin a költségvetés-tervezetet átadja a képviselők részére.

Ezen a megbeszélésen az időbeni csúszást tisztáztuk, majd megkértem a polgármestert, hogy ha legközelebb valami a megbeszélt határidőre nem készül el (és most nem a törvényi határidőre gondolok), legalább értesítse a képviselőket erről. Számomra ezzel a történet lezártnak tűnt, de szinte még ki sem tettük a lábunkat a hivatal épületéből, a polgármester úr már egy előre megírt szöveget tett ki facebook oldalára.

Ebben azzal vádol, hogy politikai hangulatkeltésre használtam a cikket, és félrevezetem az embereket, miközben én csak képviselői aggályomat fejeztem ki.

Ezek után olyan érzésem van, pont ő akart ezzel politikai tőkét szerezni, de ennek eldöntését a kedves olvasóra bízom!

Most a „hallgattassék meg a másik fél is” elve alapján had írjam le mégegyszer, hogy mi állt 15-i cikkemben, és nézzük meg ez mennyire van összhangban a polgármester állításaival. A döntés és a következtetések levonásának joga tehát az Önöké…

Filvig Géza állítása:

„Király Róbert azt a látszatot kelti, hogy a polgármester a képviselők véleményének kikérése nélkül dönt majd a város 2021. évi költségvetéséről.”

Cikkemben olvasható:

„polgármesternek mindenről egy személyben lehet és kell döntenie, de ez nem jelenti azt, hogy a képviselő-testületet nem kérdezheti meg, attól véleményeket nem gyűjthet be.”


Filvig Géza állítása:

„számomra nyilvánvaló, hogy Király Róbert ezúttal sem a választó-körzetében élők érdekében munkálkodik”

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 32. § (1) szerint:

„Az önkormányzati képviselő a település egészéért vállalt felelősséggel képviseli a választóinak az érdekeit.”


Filvig Géza állítása:

„Király Róbert állításával szemben a valóság az, hogy Én értesítettem a képviselőtestület tagjait decemberben, hogy a város költségvetését közösen fogjuk megtárgyalni.”

Ezzel szemben:

Pontosan január 12-én egy informális ülésen minden résztvevő képviselő előtt jelentette ki, hogy – kérésünknek megfelelően – a tervezet leadásának határideje előtt, azaz február 15-e előtt legalább egy héttel elküldi a költségvetés-tervezetet minden képviselőnek digitális formátumban, hogy legyen elég időnk véleményezni, de sem anyagot nem kaptunk sem értesítést az esetleges késedelemről, amit jelen helyzetben meg is értettünk volna.


Filvig Géza állítása:

„Képviselő úr azzal sincs tisztában, hogy a város költségvetését a jegyző állíttatja össze. Majd átadja a polgármesternek február 15.-ei határidővel, ezt követően 30 nap áll rendelkezésre az elfogadásra.”

Cikkemben ugyanez olvasható:

„Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján az előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármesternek február 15-ig kell elkészítenie, és a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul mérlegeket és kimutatásokat kell – szöveges indokolással együtt – bemutatni.”


Filvig Géza állítása:

„A képviselők számára a költségvetés-tervezet papír alapon is kiosztásra került.”

Ezzel szemben:

Csak papír alapon kaptuk meg február 18-án.


Filvig Géza állítása:

„joggal várom el minden képviselőtől, hogy jobbító szándékú észrevételeikkel, konkrét javaslataikkal vigyék előre a város működésének biztosítását.”

Ezzel szemben:

Február 2-án elküldtem a 2021. évre körzetemben felmerülő problémákat, azok megoldási javaslatát.

Mindezek figyelembe vételével köszönöm, hogy polgármester úr bokros teendői közepette tud rám is szánni értékes idejéből, de arra kérem, hogy

a folyamatos facebook posztok mellett a városban felmerülő feladatokra is koncentráljon

A valótlanságok állításával való lejáratásom pedig nem egy ilyen feladat.

A költségvetés-tervezet következő informális megbeszélésére február 24-én fog sor kerülni.


Az egyetlen ellenzéki rádió online adása:

[wonderplugin_audio id=”1″]

Ha a lejátszó nem jelenik meg, akkor kattintson ide.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek