2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletLátszólag újra tőlünk várja a választ a kormány járványügyi kérdésekben

Látszólag újra tőlünk várja a választ a kormány járványügyi kérdésekben

Szerda este elindult a kormány újranyitással kapcsolatos nemzeti konzultációja, így már kitölthetők a kérdések. A konzultáció kizárólag online formában, a nemzetikonzultacio.kormany.hu, illetve a vakcina regisztrációs oldalon érhető el.

A kormány a konzultációban azt szeretné tudni, hogy a korlátozásokat milyen formában enyhítsék?

Müller Cecília ugyan azt mondta, hogy a járványnak nem lesz vége, a nép ez ügyben történő kifaggatása tehát eleve okafogyott, de tudjuk, hogy minden nemzeti konzultáció jellemzője, hogy a kérdéseket irányítottan teszik fel, amiből kiolvasható a válasz, vagyis valójában az, hogy mit tervez a kormány. Mert azt ugye mégsem gondolhatja senki, hogy a szakemberekre tartozó fontos járványügyi kérdésekben a a közvéleménynek kellene dönteni?

Nézzük, mi is következik a konzultáció kérdéseiből, merre is tervez haladni a kormány az elkövetkező hónapokban:

A konzultáció második kérdése, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak-e egyes korlátozó intézkedések alól.

Itt még nem részletezik, ez mire vonatkozna, később viszont konkrétan rákérdeznek arra, hogy számukra meg kell-e engedni a rendezvények, koncertek, fesztiválok, sportesemények látogatását.

Három kérdés vonatkozik arra, hogy amint a járványhelyzet engedi,enyhíteni kell-e 8 után érvényes kijárási tilalmat, az első lépések között újra kell-e indítani az éttermeket, szállodákat, megnyitni az uszodákat, tornatermeket, konditermeket, a szigorú biztonsági szabályok betartása mellett?

Fentiekből az következik, hogy valószínűleg rövidesen eltörlik vagy enyhítik az esti kijárási tilalmat És újranyithatnak az éttermek, szállodák, edzőtermek, uszodák, stb. Persze bizonyos feltételek mellett.

Abból egyébként, ahogy a kérdéseket feltették, azt lehet kiolvasni, hogy a kijárási tilalom enyhítése nem csak a védettséggel rendelkezőkre volna érvényes.

A középiskolák, egyetemek újranyitása nem vitakérdés, ahogy nem kérdeztek rá külön a boltok és egyéb szolgáltatások nyitvatartási idejére sem, de feltételezhető, hogy a kijárási tilalom enyhítésével az is lazulna.

Az, hogy a járványhelyzet enyhült-e, azt milyen paraméterek alapján értékelik, a konzultációból nem derül ki. Korábban a kormányban belengette, hogy márciustól már lehetne részlegesen nyitni, azonban kérdés, hogy ezt a szerdai Müller nyilatkozat után tartják-e. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szállodában mindenesetre nagyszabású bulival készülnek április elején.

A kérdések részletesen:

  1. Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről?
  2. Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről?
  3. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ön egyetért ezzel?
  4. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani az éttermeket és a szállodákat is, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel?
  5. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (pl. uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel?
  6. Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. Ön mit gondol?
  7.  Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel?
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek