2024 július 20. szombat
KezdőlapLevelesládaKöszönjük, de mi nem erre gondoltunk!

Köszönjük, de mi nem erre gondoltunk!

Még szeptemberben jelentette be Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorának adott interjúban, hogy 2021-ben emelkedik a közfoglalkoztatottak bére. A hírt az érintettek nagy örömmel fogadták, hónapokon keresztül várták az újabb hírt, mikor váltja be Miniszterelnök Úr a beígért emelést. A közmunkabér emelésére a pandémia okozta munkaerőpiaci krízis előtt is óriási szükség lett volna. Csak a rend kedvéért: azok, akik közmunkásként keresik meg a betevőre valót olyan emberek, akik több okból sem képesek stabil, folyamatos munkaviszonyt létesíteni a versenyszférában. A legtöbben szakképzetlen, hátrányos helyzetű nagycsaládosok, akiknek esélyük sincs a munkaerőpiacon állást találni.

Azonban akadnak kivételek is szép számmal, főleg a Covid-19 megfékezésére hozott rendelkezések életbelépése óta. Sokan vagyunk ugyanis, akik munkánk elvesztése után közmunkásként igyekszünk átvészelni ezeket a hónapokat, néhai fizetésünk feléért, harmadáért, reménykedve abban, hogy hamarosan visszakapjuk az életünket. Így történhetett meg velem is, hogy több mint tíz év vendéglátás után egyetemistaként keblére ölelt a közmunka program.

Újra csak a rend kedvéért: ebben a pillanatban nekem és hasonló helyzetbe került társaimnak nincs más lehetőségünk, mint havi 50-70 000 Ft-ért napi 8 órában közmunkásként munkát vállalni.

Nem a munkával van gond!

Ezek az emberek azok, akik a városi közterületek és közintézmények tisztaságáért, rendezettségéért felelősek, és ők azok, akik az illegálisan közterületre kirakott szemetet eltakarítják. Télen fagyban, nyáron hőségben végzik azt a munkát, amelynek társadalmi megítélése túlzás nélkül az egyik legrosszabb, és amit senki más nem akar elvégezni. Én szerencsésnek mondhatom magam, hogy adminisztrációs feladatot kaptam, de nem kockáztatom meg, hogy megemlítsem az önéletrajzomban ezt az időszakot. 

Matolcsy György híres parlamenti felszólalása óta tudjuk, hogy meg lehet élni 47.000 Ft-ból.

Ennek ellenére szeptemberben úgy tűnt, hogy az illetékes döntéshozók belátták, hogy nem lehet embereket nyomorban és létbizonytalanságban tartani, és szükséges a fent említett összegen emelni.

De 47 Ft naponta?

Mit lehet erre reagálni? Egyenlőre csak hangosan jelezném innen a perifériáról, hogy mi nem erre gondoltunk!

Ez egy véleménycikk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek