2023 szeptember 23. szombat
KezdőlapKözéletNAV helyszíni ellenőrzések lesznek Kalocsán (is)

NAV helyszíni ellenőrzések lesznek Kalocsán (is)

Sokan mumusnak tartják a NAV-ot, pedig elvileg csak annak van félnivalója, aki nem tartja be a szabályokat.

Nem váratlanul jönnek, hiszen az adóhatóság honlapján meghirdetett adótraffipax előre közhírré teszi, hogy hol kell számítani a célirányos ellenőrzésekre

Mi történik, ha valaki nem „üti a gépet”? Tulajdonképpen adócsalást követ el, hiszen az áfát teszi zsebre.

Az áfa az általános forgalmi adó rövidítése. Az áfa egy adónem, egy adófajta, amelyet a fogyasztás alapján a végső fogyasztó fizet meg. Az áfa nem az eladó bevétele, hanem a költségvetésé, az eladó csak beszedi azt a vevőtől, mert az áfát mindig a vevő fizeti meg, az benne van a termékek, szolgáltatások árában. Azzal az eladónak el kell számolnia, hiszen nem az ő pénze, hanem az államé!

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az ellenőrzések beharangozásával az adóhatóság támogatja és ezáltal ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Az előre közzétett információknak – a NAV korábbi tapasztalatai alapján – megelőző hatásuk van, hiszen a korábban előre jelzett akciókban minimálisra csökkent a szabálytalanságon ért vállalkozások száma.

Más kérdés, hogy, ha valaki minden szabályt betart, akkor a számtalan kivetett adó befizetése mellett vajon a családját is el tudja-e tartani?

Bizony nem könnyű manapság egy kereskedelmi vállalkozást rentábilisan működtetni, mire minden költséget befizet a vállalkozó (áfa, szocho, kata, kiva, szja, helyi adó, építményadó, gépjármű adó, bérek járulékai, bérleti díjak, rezsi költségek, egyéb költségek,…) hát nem biztos, hogy jut is, meg marad is. Magyarországon (2020-as adat) 55 féle adó van érvényben, és az Európai Unió legmagasabb áfakulcsával (27 százalék) „büszkélkedhetünk”.

Jól van ez így?

Kalocsán várhatóan január 26-án (kedden) terveznek helyszíni ellenőrzéseket.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik még a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését. 

Forrás: https://nav.gov.hu/nav/adotraffipax

Figyeljünk oda a szabályok betartására, és reméljünk egy szebb, könnyebb jövőt!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek