2024 július 24. szerda
KezdőlapPolitikaBeiktatták Joe Bident és Kamala Harrist

Beiktatták Joe Bident és Kamala Harrist

Hivatalosan is beiktatták hivatalába Joe Biden amerikai elnököt, aki szerdán, helyi idő szerint déli 12 óra előtt pár perccel letette az elnöki esküt az amerikai kongresszus épületénél – írja a 24.hu. Felesége, Dr. Jill Biden tartotta a bibliát, amire letette esküjét. Biden ugyanazt a bibliát használta, amit alelnöki esküje alatt, és ami már 1893 óta van családja tulajdonában.

Biden beiktatási beszédében az ország egységére helyezte a hangsúlyt, elismerve, hogy sok kérdésben megosztott az amerikai nemzet, de csak együtt tudnak megbirkózni az előttük álló kihívásokkal, és azt ígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, és azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak. Majd néma csenddel, és rövid imával emlékezett meg a koronavírus-járványban meghalt négyszázezer amerikairól.

Emellett kiemelte, hogy az elmúlt időszak bebizonyította, hogy milyen fontos igazság védelme és a hazugságok elleni harc.

A világhoz szólva Biden azt ígérte, hogy a Trump-kormányzat politikáján változtatva meg fogják erősíteni szövetségeiket, és pozitív példával fognak utat mutat a világnak, és nem erőből irányítanak majd.

A beiktatási ünnepségen részt vett Barack Obama és felesége, Michelle Obama is. Valamint a volt amerikai elnökök közül Bill Clinton és George W. Bush, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián. A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.

Joe Biden beszédének legfontosabb részletei magyar felirattal:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek